LÄS MER:Pernilla WahlgrenGift vid första ögonkastetSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Andreas Lundstedts tunga sjukdomsbesked – samtalet om HIV

28 nov, 2022 
Andreas Lundstedt
Andreas Lundstedt pratar öppenhjärtigt om sin sjukdomskamp med HIV.
Men i många år höll han allt hemligt.
Nu berättar han om tiden då han fick det tunga beskedet.
Annons
Därför umgås inte Tess Merkel med Magnus Carlsson idagBrand logo
Därför umgås inte Tess Merkel med Magnus Carlsson idag

Sångaren Andreas Lundstedt, 50, har gjort ett stark intryck både genom sin framgångsrika karriär i bland annat Alcazar men även genom sin öppenhet kring sin sjukdomskamp med HIV.

Han höll det hemligt i många års tid innan han beslöt sig för att dela med sig om den tuffa kampen och hemligheten som han bar. När han gästade Kristin Kaspersens podcast Nyfiken på så berättade han att varken sina vänner eller familj visste om sjukdomen under de första åren.

– Jag berättade inte för mina vänner, min familj eller mina arbetskollegor. Ingen fick veta att jag var sjuk. För jag ville inte att någon skulle se på mig annorlunda, säger Andreas i podcasten.

De enda som visste om sjukdomen var hans partners, men med anledning av den skam han bar på var det inte något de pratade om hemma.

Annons

– De som visste om det var mina partners, men jag hade sån skam att vi pratade aldrig om det hemma. Det var mycket mitt val, att jag inte ville prata om det.

Andreas Lundstedt om dagen då han fick beskedet: ”Helt säker på att jag skulle dö”

Det är över 20 år sedan han fick beskedet att han hade blivit smittad av HIV. Samtalet som kom att förändra hans liv fick han precis innan han skulle upp och hålla i ett träningspass på söder i Stockholm. Och trots det fruktansvärda beskedet gick han upp och höll i passet som planerat.

– Jag minns att jag kroppsligt var där men mina tankar var bara borta, jag slog av. Det var inte förrän jag kom hem sen som jag bröt ihop och insåg att det här är på riktigt. Och då ganska snabbt så började jag planera för min begravning, det låter ju så sjukt. Jag bestämde mig exakt för hur jag ville ha det och hur allt skulle vara. För jag var helt säker på att jag skulle dö, det var det enda jag visste. För min okunskap va att HIV leder till aids och aids leder till döden. Och jag kommer snart dö.

Läkarna gav Anderas ett hopp om att leva ett normalt liv

Läkarna gav honom hopp om att kunna leva ett liv trots det fruktansvärda sjukdomsbeskedet. De informerade honom om medicinen som skulle kunna få honom att leva som vanligt och han fick tillbaka hoppet.

Han berättar i podcasten att medicinen utvecklats något enormt de senaste tio åren och idag tar han ett piller om dagen som får honom att leva ett helt normalt liv.

Hänt har sökt Andreas Lundstedt.

FOTO: Eero Hannukainen/TT

Annons