LÄS MER:Pernilla WahlgrenGift vid första ögonkastetSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Andreas Lundstedts erkännande om hiv-avslöjandet – blev pressad

19 sep, 2019 
AvSarah Mansouri
Det var för tolv år sedan som före detta Alcazar-stjärnan Andreas Lundstedt berättade för omvärlden att han var hiv-positiv.
Nu berättar han med ärliga ord om den tuffa tiden då han fortfarande höll det hemligt för nära och kära – och vad det var som fick honom att berätta.
– Jag kände mig som en stor bluff.
Annons
Efter tuffa tiden – Samir Badrans ärliga ord om måendet: ”Skit”Brand logo
Efter tuffa tiden – Samir Badrans ärliga ord om måendet: ”Skit”

Det var i slutet på 90-talet, när karriären med Alcazar precis dragit igång, som popstjärnan Andreas Lundstedt, 47, fick beskedet om att han var hiv-positiv.

När Andreas gästar programledaren Petra Mede, 49, i TV4-programmet Helt sjukt berättar han att han fick beskedet när han stod i omklädningsrummet på gymmet – sedan höll han det hemligt i mer än tio år.

– Jag berättade för de jag haft förhållande med. Men inte någon annan. Inte mina kollegor i Alcazar, inte min familj, inte mina vänner. Det är så konstigt att sitta och prata om det. Idag känner jag såklart något helt annat, men då… det var en sådan skam, säger Andreas Lundstedt.

När Andreas fick telefonsamtalet från läkaren trodde han först att det var en dödsdom.

Få vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy..

– När läkaren sedan sa att ”du kommer inte dö om du tar de här tabletterna”, då visste jag ju ändå att ”okej, jag kommer inte dö”. Jag trodde ju verkligen att jag skulle… du vet, jag planerade min begravning och allting.

Annons

Andreas Lundstedt berättar att han tänkte att han kunde fortsätta hålla det hemligt, så länge han mådde bra och kunde visa en glad och energisk sida utåt. Samtidigt medger han i efterhand att han var alldeles för ensam med hemligheten.

– Jag vet att jag var lite för ensam med den ångesten och den skammen. Och det var svårt också för mina dåvarande pojkvänner att vi pratade inte heller mycket om det. Jag bestämde att jag ville att mitt liv skulle vara så normalt som vanligt och sedan tar jag mina mediciner, jag går och tar rutinkontroll, jag ser att allt är okej, sedan ville jag inte prata om det.

Blev pressad att berätta

Hemligheten ledde till ett destruktivt leverne med droger och slarv med mediciner.

– Jag kunde inte hålla det hemligt för mig själv längre knappt. Jag kände mig som en stor bluff, säger Andreas Lundstedt och fortsätter:

– Just då tyckte jag att som en välsignelse så dök det ner kokain på någon fest och jag tänkte ”perfekt, här har vi det. Nu kan jag fly ännu mer och ta någon drog som gör att man inte blir sig själv”, för jag tyckte verkligen inte om mig själv.

Annons

Det gick så långt att Andreas Lundstedt en kväll tog alldeles för mycket droger, vilket ledde till ett uppvaknade och han slutade då med drogerna.

– Sedan så blir du faktiskt pressad av media att berätta, säger programledare Petra Mede till Andreas som bekräftar det:

– Det var en journalist som skulle skriva en bok och han skulle nämna mig och hänga ut mig. Då kände jag faktiskt att ”nej, fan, nu orkar jag inte mer”. För att jag vill inte tappa kontroll… det här är alltså efter att jag slutat knarka och jag började få lite insikt med att vad håller jag på med.

Det var efter det som Andreas Lundstedt började berättade om sin hemlighet för nära och kära. När nyheten kom ut och blev känd runtom i landet han har sedan dess blivit överröst med kärlek. Idag tar han en tablett om dagen och mår väldigt bra.

– Jag mår jättebra. Jag har aldrig haft något biverkningar av mina tabletter, säger Andreas Lundstedt.

Helt sjukt visas på torsdagar klockan 21.00 på TV4 och TV4 Play.

FOTO: TV4, TT/Karin Törnblom

Annons