Här är allt vi vet om coronautbrottet i Idol 2020

I veckan stod det klart att en av favoriterna, Caspar Camitz, inte kommer uppträda i första fredagsfinalen av Idol 2020.
Orsak? Han har drabbats av coronaviruset och sitter i karantän.
Det har sedan visat sig att flera deltagare har insjuknat och att TV4 kommer behöva ändra hela planeringen kring Idol.
Här är allt vi veta om coronavirusets utbrott i Idol 2020.

Succéprogrammet Idol 2020 är i full gång! Auditions, slutauditions, kval och kvalfinal är avklarat. Vad som står näst på tur är fredagsfinalerna där idolerna får chans att visa vad de går för – både för tittarna och för juryn, som består av Anders BaggeAlexander KronlundKishti Tomita och Nikki Amini.

Men eftersom det råder en pandemi världen över har denna säsong av musikprogrammet blivit allt annat än som vanligt. Många har fått göra auditions digitalt, och förutom det har fokus varit på att hålla avstånd för att minska smittspridningen av coronaviruset.

Under tisdagens pressträff för Idol visade det sig att covid-19 lyckats ta sig in i Idol-produktionen trots restriktioner. Det var programledaren Pär Lernström, 40, som under dagen meddelade att tittarfavoriten Caspar Camitz, 25, blivit sjuk. Och några timmar senare visade det sig att deltagaren testats positivt för coronaviruset.

I och med insjuknandet kommer Caspar inte att medverka i första fredagsfinalen. Men om han hinner tillfriskna är han välkommen att tävla nästa vecka.

Caspar Camitz sjunger Brother av Matt Corby i Idols kvalvecka 2020

FOTO: TV4

FÅ SVERIGES HETASTE NÖJESNYHETER FÖRST: Ladda ned nya Hänt-appen här!

Två ytterligare deltagare drabbade – Affe och Nadja

Men natten till fredag började det spekuleras om fler drabbats av smittan och insjuknat. Och under fredagen valde TV4 att bekräfta detta genom ett inlägg på Idols Instagram-konto.

De två ytterligare som smittats och testats positivt för covid-19 är Affe Hagström, 21, och Nadja Holm, 22.

TV4 Idol corona

FOTO: Instagram, TV4

”Vi kan bekräfta att ytterligare två idoler Affe Hagström och Nadja Holm har testats positiva för Covid-19”, skriver TV4 på Instagram men säkerställer att alla idoler mår bra ändå:

”Samtliga tävlande mår bra efter omständigheterna”.

Lite senare bekräftades även ett fjärde fall av covid-19 i topp 13 – Herman Silow.

TV4 följer de rekommendationer som lyder kring att minska smittospridningen av viruset, och vill att Idol ska vara en säker inspelningsplats. Därför kommer de vidta ytterligare åtgärder för att idolerna fortsättningsvis inte ska smitta varandra eller någon annan.

Så blir första fredagsfinalen av Idol?

Eftersom alla deltagare sitter i karantän fick det blev en annorlunda fredagsfinal av Idol 2020. Programmet kommer att genomföras på ett minst sagt annorlunda sätt – idolerna framträder på sitt hotellrum.

– Det pågår en pandemi i världen och det är inte på något sätt läge att chansa. Det är därför vi valt att besluta oss för att alla framträdanden ikväll kommer att göras från deltagarnas rum där de just nu sitter isolerade, säger Pär Lernström i ett pressmeddelande. Pär kommer att följa deltagarna under hela kvällen som vanligt – men via länk.

– I de här speciella tiderna ser vi fram emot att bjuda in tittarna till en härlig Idolkväll på ett helt nytt sätt. Våra idoler, jurymedlemmar, programledare och produktionen ska känna sig trygga, säger Malin Knave exekutiv producent på TV4 i ett pressmeddelande och avslutar med konstaterandet:

– Därför väljer vi att genomföra kvällens fredagsfinal på det här sättet. Alla Idoler är i karantän efter att några av dem har testats positivt för Covid-19. Det är en av de nödvändiga åtgärder som görs för att minska smittspridning.

FOTO: Magnus Sandberg/TT, Mattias Hansson/TT

LÄS GÄRNA: Nikki Aminis kritik mot TV4 efter coronautbrottet i Idol

LÄS GÄRNA: Så mycket tjänar deltagarna och juryn i Idol 2020