LÄS MER:Pernilla WahlgrenAlla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Så bor kändisarna
Festis marknadsföring banner

Alla programledare genom tiderna i SVT:s Allsång på Skansen

25 okt, 2022 
Sanna Nielsen och Lasse Berghagen i Allsång på Skansen
Från kritiserade programledarval till Pernilla Wahlgren.
Här är Allsång på Skansens historia och alla som lett programmet genom tiderna.
Annons
Pernilla Wahlgren leder SVT:s Allsång på SkansenBrand logo
Pernilla Wahlgren leder SVT:s Allsång på Skansen

Nu är det klart! Pernilla Wahlgren, 54, tar över som programledare för Allsång på Skansen. Hon avslöjade nyheten själv när hon gästade SVT:s Morgonstudion.

Pernilla som redan har en lång och framgångsrik karriär – hon har både tävlat och programlett Melodifestivalen, har de senaste åren synts i realityserien Wahlgrens värld och har även genom åren medverkat i flera musikaler och tv-serier – kan nu också lägga till Allsångsledare på cv:et.

Hon blir den sjunde i ordningen som leder Allsången sedan det började sändas på tv. Och hon har stora skor att fylla. Här är alla Allsångsledare genom tiderna.

Annons

Att sjunga allsång på Skansen är faktiskt en tradition som sträcker sig hela vägen tillbaka till 1930-talet. Det var körledaren och musikläraren Sven Lilja som introducerade konceptet 1935.

Bosse Larsson ledde Allsången
Bosse Larsson framför Sollidenscenen 1984. Foto: Bertil S-son Åberg/SVT

Det skulle dock dröja närmare 35 år innan SVT kom in i bilden. Det var då Bosse Larsson, som haft uppdraget sedan 1974, dök upp i rutan. Till skillnad från i dag användes en helt annan signaturmelodi under premiärsäsongen. Programmet inleddes då med låten Sjung med, sjung med, per television, så blir vi enad nation, skriven av Bengt Haslum.

Annons

Allsång på Skansen blev en tittarsuccé med Lasse Berghagen

Programmet blev ingen omedelbar succé och faktum är att mellan 1984 och 1989 lades Allsången på is, med undantag för ett jubileumsprogram 1986.

Lasse Berghagen
Lasse Berghagen tog av sig sin blåa kavaj 2013. Foto: Karin Törnblom / TT

Det var först 1990 som Allsång på Skansen blev en självklarhet i tv-tablån. Men 1994 var året som skulle lägga grunden till det som senare skulle bli SVT:s flaggskepp och stora tittarsuccé. Det var nämligen då en av Sveriges mest älskade artister, iklädd blå kavaj, gjorde entré på Sollidenscenen. Med Lasse Berghagen som ny programledare tvättade Allsången successivt bort stämpeln som ”pensionärs-tv” och programmet började också locka till sig andra typer av artister för en yngre publik. Många minns säkert när Håkan Hellström fick hela Skansen att koka år 2001.

Annons

Lasse Berghagen var också den som införde den signaturmelodi vi alla i dag förknippar med Allsången: Stockholm i mitt hjärta, som Lasse skrivit själv.

Anders Lundin och Lasse Berghagen tillsammans på Sollidenscenen.

Kritiserades för sin sångröst – slog tittarrekord

I tio år ledde Lasse programmet innan det var dags att lämna över stafettpinnen. Och valet inför sommaren 2004 föll, enligt vissa, lite oväntat på Anders Lundin. En del tittare kritiserade den tidigare Expedition Robinson-programledaren för att inte kunna sjunga. Men de tittare som var skeptiska vanns snart över, och 2007 satte programmet nytt tittarrekord. Över 2,2 miljoner svenskar bänkade sig framför tv:n när bland annat The Ark och en viss Pernilla Wahlgren tillsammans med sonen Benjamin Ingrosso uppträdde.

Annons

Men säg den lycka som varar. Tittarsiffrorna började allt eftersom att sjunka och 2011 var det dags för en förändring. I februari 2011 kom nyheten att Anders Lundin slutade som programledare, och samtidigt meddelade SVT att den stigande stjärnan och tidigare Idol-deltagaren Måns Zelmerlöw tog över rodret.

Måns vann omedelbart över svenska folkets hjärtan, så många blev också förvånande, och kanske även besvikna, när han efter bara tre somrar valde att tacka för sig.

Måns Zelmerlöw
Det blev bara tre säsonger som programledare för Måns Zelmerlöw.

Historiska valet – första kvinnliga programledaren i Allsången

Nu valde SVT att förändra på nytt. Och den här gången skrev programmet historia när kanalen gav uppdraget till Petra Marklund. Artisten, som gjort succé i TV4:s Så mycket bättre och under artistnamnet September, blev den första kvinnan någonsin att leda programmet.

Annons

Det blev endast två somrar för Petra på Skansen innan det var dags för en ny programledare. Den här gången föll valet återigen på en kvinna. Sommaren 2016 gjorde Melodifestivalen-vinnaren och folkkära artisten Sanna Nielsen debut som programledare. Och för många tittare kändes det som en ”perfect match”. Sannas popularitet växte för varje säsong och snart kändes hon lika självklar som Allsångsledare som en viss Lasse Berghagen.

Alla programledare i Allsång på Skansen
Sanna Nielsen, längst till höger, tillsammans med de gamla Allsångsledarna Måns Zelmerlöw, Anders Lundin, Lasse Berghagen och Petra Marklund.

Pernillas son var favoriten att ta över Allsång på Skansen

Men så bara dagar innan 2022 års allsångspremiär kom chockbeskedet när Sanna meddelade att årets säsong också blev hennes sista. I en känslosam säsongsfinal tog Sanna farväl av tittarna.

Annons

Spekulationerna om vem som skulle ta över drog igång så fort Sanna Nielsen bekräftat att hon skulle sluta. Hos spelbolagen var populära artister som Oscar Zia, Molly Sandén och Benjamin Ingrosso favoriterna till att ta över. Och helt fel ute var de inte. Valet kanske inte föll på Benjamin, men uppdraget tillföll ändå någon i hans närhet...

Pernilla Wahlgren
Pernilla Wahlgren är ny programledare för Allsång på Skansen.

Pernilla, som vid flera tillfällen uppträtt på Sollidens scen, kommer från och med sommaren 2023 leda programmet och med det skriva ny Allsångshistoria.

FOTO: TT

Annons