TRENDAR JUST NU!Alla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Irma Lehtosalo

Agnes Carlssons stora utseendeförändring – efter hårda kritiken

07 mar, 2022 
Agnes Carlsson i svart klänning.
Artisten Agnes Carlsson hamnade i blåsväder efter ett uppmärksammat musikframträdande i SVT:s På spåret.
Nu visar hon upp den nya utseendeförändringen efter kritikstormen.
Se den här!
Annons
Idol-Fredrik Lundmans unika hotellrum – se personliga bilderna härBrand logo
Idol-Fredrik Lundmans unika hotellrum – se personliga bilderna här

Vänersborgstjejen Agnes Carlsson, 33, slog igenom när hon medverkade och vann musiktävlingsprogrammet Idol år 2005. Hon gick då från att vara en helt vanlig 16-åring till att bli en av Sveriges mest uppmärksammade artister.

Idag har hon ett helt nytt sound och under förra året släppte hon modern discoinspirerad musik på löpande band. Men med det nya soundet kom också en ny look... något som mött stark kritik i media.

Agnes Carlssons musikframträdande i På spåret 2022 – kritiken mot peruken

I slutet på februari stod bland annat Agnes Carlsson och hennes blivande svärfar Roger Pontare för musikunderhållningen i SVT:s populära program På spåret.

Annons

Agnes framförde musiken iförd en silvrig omlottklänning med stort mönster och puffärmar. Och en stor peruk.

Poddprofilerna Amie Bramme Sey, och Fanna Ndow Norrby tog upp den här händelsen i podcasten Raseriet dagarna som följde. Något som fick stor genomslgskraft på sociala medier. Även andra stora medie- och kulturprofiler slöt an i kritiken som riktades mot Agnes peruk.

– Håret är inte Agnes. Det är en peruk, men det är svart hårkultur. Alla vita som väljer att plocka lite det ena och det andra ur svart kultur tjänar på det. De får någon edge, de sticker ut på något sätt, som man måste som politiker och artist, samtidigt som man inte tar skiten som kommer när man är en svart person med den frisyren. Jag tycker att de borde förstå det, men ändå väljer de att göra det, säger Amie i poddavsnittet.

Agnes Carlssons afroperuk i På spåret 2022.
Agnes Carlssons och Roger Pontare framförde en låt tillsammans under sändningen av På spåret 2022 den 18 februari.

Agnes Carlsson ursäkt efter uppmärksamheten: ”Har blivit väldigt, väldigt fel”

De som kritiserar Agnes menar alltså på att valet av en afroperuk är en kulturell appropriering. Det vill säga att man plockar säregna drag och symboler från en annan kultur utan tillräcklig respekt eller kunskap för den kulturen.

Annons

Agnes tog snabbt till sig kritiken och valde därefter att publicera ett offentligt inlägg på Instagram story där hon bad om ursäkt för snedtrampet.

”Hej vänner! Vill först och främst säga förlåt till alla som känner sig kränkta, upprörda och sårade. Efter att ha tagit del av er kritik kring mitt hår och styling så förstår jag att det har blivit väldigt, väldigt fel. Och för det är jag otroligt ledsen”, skrev Agnes då.

Även om det aldrig varit min intention att få någon att känna sig illa till mods så förstår jag att jag har mycket att lära, och jag kommer göra allt för att öka min kunskap kring detta. Jag vill att ni ska veta att jag hör er. Jag tar till mig av denna kritik och ber återigen om ursäkt”, avslutade hon.

Agnes Carlssons utseendeförändring – efter kritikstormen

Handlingar talar ju högre än ord, som man brukar säga, och det bevisade Agnes nu i dagarna när hon släppte ny musik. Då postade hon nämligen en bild på Instagram där hon visar upp den nya hårförändringen.

Ny musik, ny era, ny siluett”, skriver Agnes intill den nya bilden som visar en ny peruk, som inte approprierar på svart kultur.

Hon skriver vidare att hennes senaste musiksamarbete och singel nu finns tillgänglig.

Huruvida denna hårresande kulturdebatt med Agnes i centrum är över helt eller inte återstår att se.

FOTO: Björn Larsson Rosvall/TT, Karin Törnblom/TT

Annons