LÄS MER:Pernilla WahlgrenSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

10 ögonblick vi minns från Allsång på Skansen

27 jun, 2017 
Hänt
Ingen sommar utan "Allsång på Skansen". Det numera kultförklarade tv-programmet har gett oss många minnesvärda stunder. Här är tio ögonblick från Allsången på Skansen som vi minns!
Annons

1. Carolas galna blomattack 2005

När Carola Häggkvist gästade Allsång på Skansen 2005 fick hon minst sagt feeling. Mitt under låten “Genom allt” fattade hon tag om innehållet i en av blomkrukorna på scenen och slängde ut dem i publikhavet. En kvinna i publiken träffades i ansiktet.

– Jag kände mig bara vild och glad, sa Carola till Expressen efter sändningen.

2. Frans sjunger “Who’s Da Man” 2006

Frans Jeppsson Wall var bara sju år gammal när han ställde sig på Skansens scen för första gången. Den gången bar han Sverigemössa och uppträdde med “Who’s da man” – en hyllningslåt till fotbollsstjärnan Zlatan Ibrahimovic. Tio år efter genombrottet 2006 vann den Ystadsfödde Frans Jeppsson Wall Melodifestivalen med “If I Were Sorry”. Sommaren 2016 var han också tillbaka på allsångsscenen.

Annons

Få vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy..

3. Bosse Parnevik imiterar Magnus Härenstam på scen

Genom åren har diverse kupper skett i “Allsång på Skansen”. Programledaren Lasse Berghagen lurade upp Magnus Härenstam på scen under förevändningen att han skulle sjunga allsång. Men när Magnus Härenstam ställer sig framför mikrofonen dyker imitatören Bosse Parnevik upp – klädd som Magnus Härenstam.

4. Världsartisten Ricky Martin drar rekordpublik

“Allsång på Skansen” lider knappast av stjärnbrist. Men när det kommer till riktiga världsartister är de något mer lätträknade. Men 2001 gästade Ricky Martin allsången. Eller som SVT själva beskriver det: Han kom, han såg – och han satte Allsång-fansens hjärtan i brand.

Annons

– Några av fansen kom redan i går kväll för att få de bästa platserna. När den spanske världsstjärnan Ricky Martin äntligen äntrade scenen möttes han av en tjutande publik. Som till och med överröstade programledaren Lasse Berghagen. Kameror blixtrade och folk var mer eller mindre i extas när han dessutom gick ner till publiken, rapporterade SVT:s reporter Lina Nilsson.

5. Sedan drog Lordi monsterpublik 2006

Den finska gruppen Lordi tog hem hela Eurovision song contest 2006. Samma sommar gästade monstergruppen “Allsång på Skansen”. Allsångskvällen blev välbesökt och 29 000 personer fanns på plats för “Hard rock Hallelujah” vilket också ledde till publikrekord för programledaren Anders Lundin

Annons

– Ja, det var nog inte min förtjänst helt. Det var schyssta monster, sa Anders Lundin till Aftonbladet efteråt.

Publikrekordet med stor P slogs dock 2003 när Lasse Berghagen gjorde sitt sista program som programledare. Håkan Hellström var en artisterna och totalt fanns 36 800 personer i publiken. Enligt Expressen är rekordet oslagbart eftersom nuvarande säkerhetsregler sätter stopp för så mycket publik.

6. Allsången anmäls efter Grotescos “Bögarnas fel”

Under Prideveckan valde SVT att låta humorgruppen Grotesco framföra sitt satirnummer “Bögarnas fel”. Och reaktioner lät inte vänta på sig. Bland annat polisanmäldes programmet för hets mot folkgrupp.

Annons

Henrik Dorsin kommenterade kritiken så här 2011:

– Det vi vill göra är att visa hur befängt det är med den här typen av störningar. Men alla kan inte tycka att det är roligt och allt kan misstolkas, sa han till Expressen.

7. Robert Gustafsson på Allsång på Skansen

Komikern Robert Gustafsson har gästat “Allsång på Skansen” vid en mängd olika tillfällen. Ett av de mest populära klippet på Youtube är när komikern uppträder som Berit 1997. Men Robert Gustafsson har även iklätt sig roller som Ingmar Bergman och Tony Rickardsson.

Flera gånger har Robert Gustafsson också uppträtt på allsångsscenen som Peps Persson. 2005 fick han dessutom sällskap av verklighetens Peps Persson. Tillsammans framförde duon ”Oh boy!”.

8. Bengt Sändhs fräcka uttalande i direktsändning

Charmen med direktsändning? Ja, att precis vad som helst kan hända. Sommaren 2012 bjöd trubaduren och författaren Bengt Sändh på ett uppriktigt replikskifte om sin syn på att sjunga i grupp.

Annons

– Allsång har jag aldrig tyckt om. Jag brukar kalla det för akustiskt gruppsex.

Programledaren Måns Zelmerlöw tappade tråden och skrattade innan han raskt gick vidare med programmet.

9. Måns Zelmerlöw snubbelkupp 2013

I slutet av juli 2013 hängde tunga regnmoln över Stockholm och Skansen. Först ramlade en scenarbetare – sedan var det programledaren Måns Zelmerlöws tur att dratta på ändan. När eftertexten börjat rulla halkade artisten och slog i backen.

Annons

– Det var så skönt att jag klarat hela sändningen, tänkte jag de sista sekunderna. Och då hände det. Det var skönt att jag inte skadade mig, sa han till Aftonbladet efteråt.

10. Ingen sommar utan “Sommartider”

Bara för att det är en av våra mest klassiska sommarlåtar någonsin. Här framför Per Gessle “Sommartider” i Allsång på Skansen 2007.

Allsång på Skansen 2017, artister

27 juni

Robin Bengtsson

Annons

Sabina Ddumba

Shima Niavarani

Tomas Ledin

4 juli

Miriam Bryant

Per Gessle

Tina Ahlin & Orsa Spelmän

Stor & Jireel

11 juli

Linnea Henriksson

Mando Diao

Emmi Christensson

18 juli

Miss Li

The Boppers

Panetoz

Wiktoria

25 juli

Darin

Svante Thuresson & Nisse Landgren

Tove Styrke

Anna Sköld (Wizex), Sandra Estberg (Martinez), Henrik Sethsson (Casanovas) och Andreas Olsson (Sannex)

1 augusti

FO&O

Icona Pop

Lisa Nilsson

8 augusti

Jack Vreeswijk

Janice

Plura

The Sounds

Lisa Ekdahl & Adam Pålsson

15 augusti

Danny Saucedo

Malena Ernman & Helen Sjöholm

Jill Johnson

Anki Albertsson, Linda Olsson, Mercedesz Csampai, Pablo Cepeda, Sussie Eriksson med flera

Annons