Sanningen bakom The Mamas klädbyte i Melodifestivalen

the mamas melodifestivalen 2021

The Mamas tog sig direkt till final efter den fjärde deltävlingen i Melodifestivalen. Men många hade en del frågetecken kring finalisternas nummer efter ett oväntat klädbyte. Nu berättar de om den okända detaljen.

Alla fyra deltävlingar av Melodifestivalen 2021 har nu varit och vi har åtta finalister klara. Men ännu återstår fyra, och vilka de blir avgörs i andra chansen den 6 mars.

Det var Pernilla Wahlgren och Per Andersson som ledde tittarna igenom den sista deltävlingen och det var med bravur. Duon har hyllats från alla håll efter deras succé under programmet.

”Grym programledare! Skrattade hela tiden”, skriver Bathina Philipsson i kommentarsfältet på Pernillas Instagram.

De tog sig till final

LÄS MER: Mange Makers försvann efter succén – så lever de 10 år senare

Och när programmet nått sitt slut var det The Mamas och Eric Saade som stod klara som finalister. Totalt är de 12 finalister som kommer att tävla om vem som får representera Sverige i Eurovision Song Contest den 13 mars.

Medlemmarna i The Mamas var överlyckliga när Hänt träffar dem på presskonferensen efter programmet.

– Det känns jättebra, vi är super rörda och jätte tacksamma. Väldigt mycket känslor just nu. Vi ska fira med pingis, bubbel och drinkar, sa de.

Förra årets vinnare tog en stor del av uppmärksamheten under kvällens program – och inte bara för att de ännu en gång tog sig direkt till final. Under deras nummer skedde ett klädbyte som slog tittarna med häpnad.

I början av låten ser vi gruppen stå i samma kläder och frisyrer som de hade under Melodifestivalen i fjol när de vann hela tävlingen. Och när det är dags för refrängen svidar de snabbt om från sina svarta klänningar och är helt plötsligt helt klädda i guld, plus helt andra frisyrer. Nu berättar de att den första delen av numret var förinspelad.

– Ja det var förinspelat, säger de.

Okända detaljen kring klädbytet

Men en liten detalj, som spelar en stor roll, är att det endast var deras utstyrslar som var förinspelade och inte sången.

–Inte sången utan bara själva första delen, förtydligar de.

Detta är någonting som varit sällsynt i Melodifestivalen tidigare. Men The Mamas är inte de enda som tagit ut svängarna i det kreativa nu när publik inte är på plats.

– Det var väl okej? Rent tekniskt så finns det ju fler nummer som har små bitar som inte varit tekniskt möjliga förr om åren, men de är det nu. Och sen så är det ju ingen publik heller, så detta året är ju liksom kanske ett av de åren som man faktiskt kan använda sånt här, säger de.

Finalisterna berättar också bakgrunden till numret.

– Det är ju liksom som att vi vann, det tog lite stopp och nu så fortsätter vi.

Svt tycker om numret och uppskattar att deltagarn utnyttjat sin kreativitet i år.

– Ett år som det här, när vi inte har nån publik på plats, så fanns ju den möjligheten, säger Karin Wennerström, projektledare för Melodifestivalen.

De anser inte att The Mamas nummer på något sätt brutit mot några regler, snarare att de hyllat sin vinst från förra året.

– Vi tyckte att det var en väldigt rolig grej, vi älskar nya idéer och pusha formatet. Och det finns ju inget skrivet i regelverket som inte tillåter det. Vi tyckte det var en fin hyllning till det som varit och liksom se dem ”evolva in to 2021”.

LÄS OCKSÅ: Bianca Ingrossos hyllning till Pernilla Wahlgren under Melodifestivalen

LÄS OCKSÅ: Tobias Karlssons avslöjande om dansen med Carola