Melodifestivalen: Programledarnas mörka bakgrund

Danny Saucedo, David Sundin, Lina Hedlund och Måns Zelmerlöw har alla varit programledare i Melodifestivalen.
NU GRATIS

De gör succé som programledare i Melodifestivalen. Men under ytan finns det flera mörka kapitel.

Här talar elva programledare ut. Bland namnen hittar vi förutom årets trio Lina Hedlund, Linnea Henriksson och David Sundin även Måns Zelmerlöw, Danny Saucedo, med flera.

Gina Dirawi och Danny Saucedo var programledare i Melodifestivalen 2013.

Gina Dirawi och Danny Saucedo i Melodifestivalen 2013.

✔︎ Danny Saucedo: ”Bara svartingar som kör!”

När Danny Saucedo, 33, pratade om ”svartingar” i ett videoklipp på nätet, tog det hus i helvete.

Inspelningen gjordes på en strand. Den personligen tränaren Mikael Hollsten – mer känd som TV4-gladiatorn ”Prime” – lyckades inte svinga sig mellan två stänger under det filmade träningspasset.

– Det är bara svartingar som kör, kommenterade Danny som snabbt insåg det opassande ordet och tillade:

– Sådana med bättre fysik helt enkelt.

När Aftonbladet konfronterade Danny, som för övrigt var Mellons programledarstjärna 2013 – var han ångerfull. Han medgav att ordvalet var ”jävligt tanklöst”.

– Vilket jag också inser direkt efteråt i klippet när jag säger ”Sådana med bättre fysik helt enkelt”. Det var inte på något sätt allvarligt menat. Det var snarare en komplimang, men ett jävligt klantigt ordval.

Kan du förstå att människor reagerat?

– Om någon tagit illa vid sig så är jag jävligt ledsen, då är det hemskt. Det är tråkigt om någon blivit ledsen eller sårad av det här, sa Danny uppriktigt till Nöjesbladet.

✔︎ Gina Dirawi: ”Ber om ursäkt!”

Gina Dirawi, 29, har varit i blåsväder flera gånger. Stormen nådde orkanstyrka vintern 2012 då hon på sin blogg slog ett slag för ”Är världen upp och ner” – en bok författad av Lasse Wilhelmson, 78, en kontroversiell forskare och lärare inom pedagogik som enligt uppgift rört sig i antisemitiska kretsar.

SVT snappade upp Ginas kvällsläsningstips och kontaktade henne. Snabbt som attan lyfte hon då bort blogginlägget:

– Ber om ursäkt om någon tog illa vid sig, skrev hon samtidigt på sin blogg.

Dolph Lundgren, Christine Meltzer och Måns Zelmerlöw var programledare i Melodifestivalen 2010.

Dolph Lundgren, Christine Meltzer och Måns Zelmerlöw i Melodifestivalen 2010.

✔︎ Måns Zelmerlöw: ”Homosexualitet är en avvikelse!”

2010 agerade trion Dolph Lundgren, 62, Christine Meltzer, 45, och Måns Zelmerlöw, 33, programledare för Melodifestivalen.

Måns, som radat upp otaliga succéer under sitt yrkesliv, vet också hur det känns att sitta på de anklagades bänk. 2014 sket han i det blå skåpet under sin medverkan i tv-programmet Pluras kök. Där beskrev Måns homosexualitet som en ”avvikelse”.

– Jag tror att mannen föds med en automatisk dragningskraft till honan. Och kvinnan likaså. Så måste det väl vara någonstans, sa Måns.

Sångerskan Miriam Bryant, 28, tog till orda:

– Så du menar att homosexualitet är en avvikelse?

– Ja, det menar jag. Jag menar inte att det är något fel över huvud taget, men det naturliga är ju att det är en man och kvinna som gör barn ihop. Och därmed får hela arten att fortplantas, svarade Måns.

När programmet sändes utbröt en hatstorm av sällan skådat slag. Ett år sedan ”pudlade” Måns i Metro webb-tv. Där sa han att han var öppen för att dejta en kille.

– Ja, om jag får feeling så absolut. Det skulle jag kunna göra!

Programledarna Lina Hedlund, David Sundin och Linnea Henriksson under SVT:s presentation av de artister som ska tävla i Melodifestivalen 2020.

Programledarna 2020: Lina Hedlund, David Sundin och Linnea Henriksson.

✔︎ Lina Hedlund: ”Gick i parterapi efter missfallet”

Sångerskan Lina Hedlund, 41, är en veteran i schlagersammanhang, och i år agerar hon programledare.

Lina som är lycklig med sambon Nassim Al Fakir, 42, har tidvis varit öppen som en bok när det kommer till privatlivet. I Amelia har hon berättat om ett missfall som hon fick bakom Alcazar-scenen.

– Jag hade fått en störtblödning, blodet forsade ur mig. Jag slängde upp dörren och bara skrek, folk kom springande, det blev kaos. Jag fattade inte vad som hände, jag hade panik. Sedan kom ambulansen och jag blev intagen akut på kvinnokliniken i Malmö, minns Lina som förlorade stora mängder blod.

– Efter missfallet gick vi i parterapi. Om vi inte gjort det tror jag inte att vi hade hållit ihop. Vi bar på varsin sorg. Jag sörjde mitt förlorade barn och var livrädd för att inte kunna få barn i framtiden. Nassim hade dåligt samvete för att han hade gjort mig gravid, vilket ju ledde till att jag nästan dog. Vi gick där och led båda två.

Hjälpte terapin?

– Ja. Vi turades om att prata. Vi läkte. Vi höll ihop.

Idag är Lina och Nassim stolta föräldrar till sönerna Tilo, 8, och Eide, 3.

✔︎ David Sundin: ”Stoppade in en miljon – sålde med brakförlust”

Han är känd som programledare, komiker och föreläsare. David Sundin, 43, har många bollar i luften. I år är han en av tre programledare i Melodifestivalen. Vad få vet är att David – vid sidan av sin publika karriär – har ett förflutet som ”modig” entreprenör.

– Modig entreprenör kanske låter bra, men det kan också bli en dålig egenskap, har David tidigare sagt i podcasten Våra vänner.

Med fasa minns David tillbaka på när han hastigt och lustigt bestämde sig för att bli delägare i en gruva. Han gjorde en rejäl aktieinvestering.

– Stoppade in över en miljon. Sedan sålde jag med brakförlust!

Numera gör David inte lika djärva investeringar.

– Jag försöker hålla mig ifrån sådant nu eftersom det är svårt att veta när man ska sälja.

✔︎ Linnea Henriksson: ”Expert på att trycka ner mig själv!”

Pop- och jazzsångerskan Linnea Henriksson, 33, känd från Idol 2010, äntrar i år Melloscenen som programledare. Och hon gör det med skräckblandad förtjusning.

Redan i unga år drabbades hon av svår prestationsångest.

– Det var skit ett tag! Jag blev expert på att trycka ner mig själv. Expert på mig själv hur lite jag var värd och hur otroligt icke-älskvärd jag var. Sådant gick jag bara runt och malde i skallen. Så fort någon gav mig en komplimang, så tänkte jag bara att det var en elak människa som stod och ljög för mig, har Linnea berättat i tv-programmet Så mycket bättre.

Linnea har bearbetat sina demoner, men medger i Nöjesbladet att prestationsångesten fortfarande kan göra sig påmind:

– Jag tror att man är ett resultat av vad man har gjort och vad man har varit med om. Är det någonting som jag verkligen tänker mycket på i dag är det vikten av att få göra fel, att få vara lite plump. Att inte vara så jäkla graciös hela tiden, att man ska passa in på ett så kallat “rätt sätt”.

Kristian Luuk, Björn Gustafsson och Nour El-Refai var programledare i Melodifestivalen 2008.

Björn Gustafsson, Kristian Luuk, och Nour El-Refai i Melodifestivalen 2008.

✔︎ Nour El Refai efter nakenchocken: ”Själva idén var inte att visa brösten!”

När Nour El Refai, 32, ledde Melodifestivalen 2008 hamnade hon i skuggan av Björn Gustafsson. Hon kände själv att hon missförstods av tittarna – och de kritiska ögonen var många. Efter Melodifestivalen rasade hon fullkomligt ihop, avslöjade hon senare i Sommar i P1.

– Jag gick in på internet för att hitta kärlek. Det var döden att googla mitt namn. Jag föll, bokstavligt talat ner på golvet. Rummet snurrade, sa Nour.

2014 hade Nour slickat såren och agerade programledare igen – den här gången med komikern Anders Jansson, 52, vid sin sida.

Till vardags röner Nour stora framgångar som komiker, men att jobba med humor är inte alltid en barnlek. När hon 2007 jobbade med underhållningsprogrammet Raj raj i TV4 blev hon dömd för sexuellt ofredande och 10 800 kronor i böter – för att ha blottat sig för en förbipasserande man i en park.

I dolda kameran-avsnittet drog hon upp tröjan inför mannen som tog illa vid sig och anmälde tilltaget.

– Själva idén var inte att visa brösten, utan att en ung tjej blottar sig i Humlegården som är väldigt känd för manliga blottare, försvarade sig Nour i Aftonbladet.

Hon tyckte inte att hon på något sätt hade agerat fel.

– Och jag har ju bett om ursäkt. Däremot kan jag tycka att det är sorgligt att en människa känner sig kränkt. Det var inget sexuellt över det. Det är därför det är så befängt, sa Nour.

✔︎ Björn Gustafsson: ”Ringde mamma och sa att jag inte orkade mer!”

På röda matten är Björn Gustafsson, 33, en glad gamäng. Så även under Melodifestivalen 2008 då han, Kristian Luuk, 53, och Nour El Refai, 32, höll i taktpinnen. Men Björn är inte bara en spelevink. I början av sin komikerkarriär brottades han med allt annat än ljusa tankar, något han tidigare satt ord på i King Magazine.

Där avslöjar han att han blev personlighetsförändrad och inte kunde njuta av framgångarna. Han tappade greppet om verkligheten och drabbades av självmordstankar.

– Jag tror att alla kan ha suicidala tankar i svåra stunder, men det här hade nått en gräns där jag inte ens vågade snudda vid tanken längre, förklarade Björn och fortsatte:

– Det var en kväll när jag ringde hem till mamma och pappa och sa att jag inte orkade mer. Då åkte de upp till Stockholm och körde mig till psykiatriakuten.

Vårdkontakten blev vändningen för Björn som bearbetade sina demoner och flyttade till USA.

✔︎ Kristian Luuk: ”Håller inte med om kritiken!”

Kristian Luuk, 53, lockade till många skratt under Melodifestivalen 2008. Kristian som är Sveriges okrönte nöjeskung i tv-rutan, gjorde dock praktfiasko när han 2010 nosade på ny mark: politik.

Under valvakan hade Kristian till uppgift att småprata med partiledarna om ditten och datten, men hans hurtfriska och lättsamma attityd emottogs inte med jubel. Mona Sahlin var gravallvarlig när Kristian försökte lätta upp stämningen, Dala-demokratens chefredaktör Göran Greider slog näven i bordet i Expressen och sa: ”Det är inte klokt egentligen att när ett rasistiskt parti för första gången tagit plats i Sveriges riksdag tycker de att vi ska gå runt och skratta. Det är något sjukt över det!”

Om ögonblicket när Kristian välkomnade Jimmie Åkesson, 40, till studion med frågan: ”Har du fått något att käka?”, kallade DN:s kulturchef för ”en av SVT:s mest förnedrande stunder – någonsin”.

Även Kristians komikerkollegor tog avstånd:

”Shit vad dålig han är Kristian Luuk i kväll… sämst i kväll, hur pratar han med partiledarna”, dundrade Özz Nüjen, 44, på Twitter.

Kristian var av en annan uppfattning:

– Vi hittade en bra balans i programmet, jag håller inte med om kritiken, sa han efteråt till TT Spektra.

Charlotte Perrelli och Ola Lindholm var programledare i Melodifestivalen 2004.

Charlotte Perrelli och Ola Lindholm i Mello 2004.

✔︎ Ola Lindholm: ”Kaffeskvaller för resten av världen”

2004 års upplaga av Mellon frontades av Peter Settman, 50, och Ola Lindholm, 49.

Medan Peter skördar framgång efter framgång i tv-världen, har Ola tagit några steg tillbaka.

Orsaken: kokainskandalen 2011 där han dömdes för ringa narkotikabrott.

Så här skrev Solna tingsrätt: ”Efter händelsen har han förlorat sitt arbete och massmedierna gör allt för att kartlägga och avslöja hans privatliv. Om han skulle tala om hur det gick till när han omedvetet fick kokain i sig skulle detta innebära ytterligare intrång i hans privatliv och detta orkar han inte med”.

Första tiden efter domen var nattsvart för Ola:

– Det var fruktansvärda tre, fyra månader för mig. Det var kaffeskvaller för resten av världen. Man blir oerhört självmedveten och man bli helt övertygad om att allt är över, har Ola i efterhand berättat i podcasten Värvet.

Men inget ont som inte för med sig något gott. Ola har rest sig ur spillrorna, jobbar nu som programutvecklare och tv-producent och huserar med sin familj på vackra Västkusten.

Alexandra Pascalidou och Shan Atci var Melodifestivalens programledare 2005.

Alexandra Pascalidou och Shan Atci i Melodifestivalen 2005.

✔︎ Alexandra Pascalidou: ”Skämdes då och skäms nu”

Alexandra Pascalidou, 49, som programledde Melodifestivalens första deltävling 2005, har vid två tillfällen plagierat andras verk – senast 2015 i tidningen Metro.

I en kolumn skrev Alexandra bland annat:

”När vi i skolan bara fick veta halva sanningen sa lärarna: bry dig inte och var tyst. När en kille för första gången tryckte upp mig mot matsalsväggen och kysste mig sa han: Säg inget. När jag såg blod på gatan uppmanades jag att tiga och titta bort. När slagsmålen på skolan pågick fick vi veta att vi skulle vara tysta”.

Uppmärksamma ögon avslöjade att stora delar av texten var direkt hämtad av den framlidne poeten Aziz Nesin från Turkiet.

Aziz Nesins dikt löd nämligen:

“At school they told me half truths they told me: “what do you care? Be silent” When a girl first kissed me, they told me “Shhh be silent; don’t say a word” Stop your voice; and don’t speak; be silent. (…) I saw blood in the streets “what do you care” they told me “you gonna get in trouble, be silent”.

I ett försök att förklara sitt agerande, skrev Alexandra på sin blogg att hon ska ha hört en sång som fått henne att tappa andan.

”Sedan rann raderna ut över mitt blanka papper”.

En av hennes bloggläsare, som inte köpte hennes förklaring, var signaturen Lars. Lars skrev:

”Alexandra, du skriver att du gick på stan och hörde en låt och skyndade dig hem för att skriva din redan sena krönika och hann inte kolla osv. Ljuger du inte nu, Alexandra? Låten du hörde är ju direktöversatt i din krönika. När du ber om ursäkt för att du ljugit kan du ju inte fortsätta att ljuga”.

På sin blogg bad Alexandra om ursäkt: ”Jag skämdes då och jag skäms nu. Man slarvar inte med andras ord”, skrev hon.

Tidningen Metro valde att säga upp sitt 15 år långa samarbete med Alexandra.

Foto: TT

SENASTE NYTT!