Hur går röstningen till i Melodifestivalen 2022? Telefon, sms och app

Oscar Zia leder Melodifestivalen 2022

Melodifestivalen 2022 är äntligen igång.
Varje år är det många som är osäkra på hur röstningen går till.
Hur röstar man på bästa och mest enkla sätt?
Vad är en hjärt-röst?
Här är allt du behöver veta om hur du röstar i Melodifestivalen 2022!
0:43

Efter reklamen: Det tycker Sigrid om Robins bidrag i Melodifestivalen 2022

(0:43)

Melodifestivalen är tillbaka och det visar sig efter många om och men att det blir med publik. Så kul för alla Mellofans!

Förra året tävlade alla artister för en tom arena, men nu är det dags för publik på plats.

En annan förändring för i år är att Andra chansen har tagits bort helt. Istället kommer nu några av artisterna som inte gått vidare direkt till final att göra upp i något som kallas för semifinal.

Men något som varje år är oklart till en början är hur man som tittare och fan röstar. Hänt reder ut!

Därför känner du igen Cornelia Jakobs i Melodifestivalen

Så går röstningen till i deltävlingarna i Melodifestivalen 2022

I Melodifestivalen 2022 är det totalt fyra deltävlingar där sju bidrag tävlar. Röstningen i dessa program sker i två olika omgångar.

I varje omgång kan tittarna rösta via Melodifestivalen-appen och Mello United-appen fem gånger på vardera bidrag.

När det gäller telefonröstning går det bra att ringa och rösta, då kan du rösta upp till tio gånger per bidrag och telefonnummer.

Omgång 1:

I den första röstningsomgången är det möjligt att rösta på alla sju bidrag som tävlar.

Något som är annorlunda i år, till skillnad från tidigare, är att det bidrag som får flest röster i första omgången går direkt till final.

Omgång 2:

I den andra omgången tävlar de sex bidrag som inte gick vidare från omgång 1. Till den andra omgången delas det ut ytterligare fem röster till varje bidrag i apparna. Det går ej att spara röster från tidigare omgång. Max antal appröster är 5. Men alla röster som lades i omgång 1 räknas även med i omgång 2.

Så de bidrag som ligger bra till från omgång 1, ligger fortfarande lika bra till i omgång 2.

Ytterligare ett bidrag går direkt till final, men då från omgång 2.

Precis som tidigare år är det två av bidragen som får en andra chans, men nu skickas de till något som istället kallas för semifinal. Vilka som får gå till semifinal avgörs av poäng som delas ut. Tittarrösterna under kvällen avgör hur många poäng bidragen får. Får två bidrag exakt lika mycket poäng så är det flest antal röster som avgör.

Det tycker Sigrid om Robins bidrag i Melodifestivalen 2022

Så går röstningen till i semifinalen av Melodifestivalen 2022

Precis som när det var Andra chansen som gällde, så är det även nu totalt åtta bidrag som tävlar mot varandra i semifinalen.

Semifinalen delas upp i två grupper genom lottning. Det blir alltså en semifinal 1 och en semifinal 2, med fyra bidrag i vardera semifinal.

Precis som i deltävlingarna kan tittarna rösta upp till fem gånger på alla bidrag via Melodifestivalen-appen och Mello United-appen. Något som skiljer sig från deltävlingarna är att du inte kan rösta fler än fem gånger per telefonnummer, innan var det tio.

De två bidrag som fått högst poäng, alltså flest röster, i semifinal 1 och 2 är de som går vidare till finalen. Med andra ord går totalt fyra bidrag vidare från semifinalerna till den stora finalen.

Så går röstningen till i finalen av Melodifestivalen 2022

I den stora finalen tävlar 12 bidrag mot varandra. Som tittare kan man rösta på alla bidrag i två olika omgångar. I varje omgång kan tittarna rösta fem gånger per bidrag i Melodifestivalen-appen och Mello United-appen.

Du kan även ringa och rösta upp till tio gånger per varje telefonnummer.

Så blir nya finalen:

Efter den första röstningsomgången har avslutats så visas även jurygruppernas röster. Efter detta har alltså tittarna mer kontroll och kan påverka om de känner att sin favorit inte ligger så högt upp som de önskat. I den andra röstningsomgången kan alltså tittarna vara med och påverka utfallet än mer. Fem nya röster per bidrag delas även ut i apparna.

Jurygrupperna:

Totalt är det åtta internationella jurygrupper som delar ut 58 poäng var, baserat på vanliga Eurovision Song Contest-poängskalan 12-10-8-7-6-5-4-3-2-1.

Men nytt för i år blir att även tittarna delar ut 58 poäng baserat på samma skala. Dessa poäng baseras på hur de åtta olika tittargrupperna har röstat totalt under kvällen.

Vem vinner? Jo, såklart det bidrag som har fått flest poäng i hela totalen vinner Melodifestivalen 2022 och får i och med det representera Sverige i Eurovision Song Contest 2022.

Vad händer om det blir lika?

Om två bidrag får samma slutresultat efter att poängerna delats ut kommer tittarrösterna att räknas, och det bidrag som fått flest antal röster från tittargrupperna vinner.

Kan man rösta i Melodifestivalen 2022 utomlands?

Tyvärr är det inte möjligt att rösta från utlandet, varken med hjälp av apparna eller telefonen.

FÅ SVERIGES HETASTE NÖJESNYHETER FÖRST: Ladda ned nya Hänt-appen här!

Vilka telefonnummer gäller?

Varje bidrag som tävlar har två olika telefonnummer som leder till en röst. Genom att rösta på ena telefonnumret som kostar 9,90 kronor per samtal så skänker du även 9,20 kronor till Radiohjälpen. Det andra numret kostar 3,60.

I alla fyra deltävlingar och den stora finalen är det möjligt att ringa 10 gånger pers bidrag från ett telefonnummer, 10 till Radiohjälpens nummer och 10 till det vanliga numret. Men i semifinalen halveras det till 5 gånger per telefonnummer.

Så röstar du via app – hur hjärt-röstar man?

I år finns det två appar som du kan rösta med: Melodifestivalen och Mello United.

Det går bra att använda samma användarkonto till båda apparna. Du kn rösta upp till fem gånger per bidrag i vardera app.

Melodifestivalen 2022 sänds på lördagar klockan 20.00 på SVT och finns även tillgängligt att streama på SVT Play.

FOTO: SVT

SENASTE NYTT!