Så går röstningen och "hjärt-röstningen" till i Melodifestivalen 2021

Lena PH, Christer Björkman

Melodifestivalen 2021 har äntligen dragit igång och i helgen är det dags för den andra deltävlingen.
Som vanligt går det ut på att svenska folket ska rösta vidare sina favoriter, men hur röstar man egentligen "med hjärtat" i appen? Hänt reder ut!

Melodifestivalen har blivit en tradition för stor del av svenska folket och det är nog få som inte vet vad en "mello-fest" är.

Efter många om och men och en oviss framtid för folkfesten så beslutades det i höstas att Melodifestivalen blir av år 2021 – trots vägbulor i form av den pandemi som råder världen över.

LÄS MER: Så gammal är Anton Ewald och 6 andra saker du undrar

FÅ SVERIGES HETASTE NÖJESNYHETER FÖRST: Ladda ned nya Hänt-appen här!

Så blir Melodifestivalen 2021

Såklart kommer inte Mello att bestå av den vanliga turnén som den annars är. Utan hela festivalen kommer att gå av stapeln i Stockholm. Inte heller kommer någon publik finnas på plats, utan tittarna kommer vara helt och hållet hemma i tv-sofforna.

Vad som också är nytt för i år är att programledarna byts ut inför varje deltävling. Tanken med detta är att det ska få tittarna att känna sig som att de kanske är i en ny stad och på ny plats, när man egentligen hela tiden är i Annexet vid Globen.

Lena Philipsson, 55, var först ut med att programleda festivalen, och enligt tittarna gjorde hon det med bravur! Men eftersom Melodifestivalen är planerad till punkt och pricka så lämnar hon nu över taktpinnen till helgens programledare – Anis Don Demina och Oscar Zia.

Så går röstningen till

Poängen med Melodifestivalen är att det är svenska folket som bestämmer vilka artister som ska vidare till final, vilka som ska till andra chansen och vilka som ska slås ut. Som vanligt kan man ringa in och rösta på sin favorit.

Men på senare år har det uppfunnits ett nytt sätt att rösta. Det går självklart fortfarande att ringa in och rösta, men i Melodifestival-appen kan man "hjärt-rösta" helt gratis.

När man skaffar appen fyller man i hur gammal man är, därefter delas man in i tittargrupper. Alla åldersgrupper har en specifik färg på sitt hjärta, är man till exempel mellan 45-59 år så är hjärtat rosa. Detta har en viktig funktion, för varje tittargrupp förfogar över en vissa summa poäng som delas ut till bidragen.

Åldern i tittargrupperna baserat på hjärtats färg:

  • Grönt hjärta: 3-9 år
  • Turkost hjärta: 10-15 år
  • Blått hjärta: 16-29 år
  • Lila hjärta: 30-44 år
  • Rosa hjärta: 45-59 år
  • Rött hjärta: 60-74 år
  • Orange hjärta: 75 +

En hjärtröst är värd lika mycket som en röst med telefon bara att den är helt gratis! Varje tittare kan hjärtrösta upp till fem gånger på varje bidrag, när man vill under tävlingen, fram tills efter andra snabbreprisen.

För att hjärt-rösta trycker man på fliken "rösta" i appen. När man valt det bidraget man vill rösta på så trycker man på hjärtat ända tills man ser att cirkeln runt hjärtat slutits. Vill man rösta fler gånger på samma artist är det bara att fortsätta trycka.

FOTO: SVT, FERNVALL LOTTE/Aftonbladet

LÄS OCKSÅ: Här är alla artister och bidrag som tävlar i Melodifestivalen 2021

LÄS OCKSÅ: Här är startordningen i alla deltävlingar i Melodifestivalen 2021

Senaste nytt