LÄS MER:Marcus och MartinusLisa AjaxLiamooMaria SurDanny SaucedoDotterMelloklipp du vill se
Festis marknadsföring banner

Så fungerar kvalet i Melodifestivalen 2024 – Andra chansen skrotas

19 feb, 2024 
Andra chansen, eller semifinalen som det också har kallats, skrotas helt i Melodifestivalen 2024.
Istället har SVT infört något som kallas Finalkvalet.
Vad innebär det egentligen och när sänds det?
I en intervju med Hänt avslöjar Elisa Lindström att hon är något tveksam till det nya upplägget.
– Det kommer bli väldigt väldigt nervöst, säger hon.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Här dyker Gunilla Perssons dotter Erika upp på Melodifestivalens efterfestBrand logo
Här dyker Gunilla Perssons dotter Erika upp på Melodifestivalens efterfest

Melodifestivalen 2024 är i full gång och flera artister och musikgrupper har redan tagit sig vidare till final. I år är det totalt fem deltävlingar, som äger rum i olika städer i landet, och sex bidrag i varje omgång.

Precis som vanligt visas röstningen i slutet av varje sändning och då avslöjar programledaren vilka två bidrag som har gått till final. Två bidrag går till något som kallas Finalkvalet. Så vad innebär det?

Därför är det ingen Andra chansen i Melodifestivalen 2024

Fram till 2022 har det funnits en sista deltävling där bidragen som inte riktigt nått till finalen gör upp om de sista platserna. 2023 kallades det istället semifinalen.

Nu väljer SVT att skrota konceptet helt. Anledningen? Det gick helt enkelt inte riktigt hem hos tittarna.

Annons

– Vår analys har varit att semifinalen inte ger något nytt material och nya artister. Vi har fått åsikter om att vi ska lägga ner semifinalen så de tankarna har funnits. Det här gör vi för tittarnas skull, sa Anders Wistbacka, projektledare för Melodifestivalen, till TT när ändringen offentliggjordes.

Så funkar poängen i Finalkvalet – då sänds det

Loppet är dock inte helt kört för de artister som hamnar på plats tre respektive fyra i deltävlingarna. De får alltså istället göra upp i Finalkvalet, som äger rum direkt efter den sista deltävlingen i Karlstad.

När resultatet har avslöjats i Karlstad ska de tio artister som har tagit sig till Finalkvalet göra upp om de två sista platserna i finalen av Melodifestivalen 2024.

– Tävlingen startar med att bidragen får poäng utdelat baserat på hur många som röstade på dem i respektive deltävling. Totalt delas 1 000 poäng ut under den här rundan, förklarar SVT:s reporter i ett inslag.

Annons

Därefter ska ytterligare 1 000 poäng delas ut och det sker såklart efter att röstningen är avslutad. Efter detta har vi ett resultat!

Sista deltävlingen blir längre – då drar finalkvalet igång

För Hänt avslöjar Anna-Maria Havskogen, pressansvarig för Melodifestivalen, att samtliga Finalkval-artister ska infinna sig i Karlstad den 2 mars.

– Planen är att alla ska vara på plats, säger hon till Hänt.

Innebär det att vi kommer att få se dem uppträda igen och blir det då en extra lång sändning?

– Programmet blir 2 timmar långt, finalkvalet är alltså 30 minuter. De kommer inte att framföra bidragen live men samtliga på plats är med på presskonferensen efteråt, förklarar Anna-Maria.

Elisa Lindström om kvalet i Mello 2024: ”Jättejobbigt”

När Hänt pratar med Elisa Lindström, 32, som är en av artisterna som har tagit sig vidare till Finalkvalet, uttrycker hon ett visst missnöje över det nya upplägget.

– Vi kommer sitta där och vänta vilket låter jättejobbigt eftersom man inte vet någonting. Går man vidare känns det ju självklarare att vara där, men det kommer bli väldigt väldigt nervöst att sitta där och vänta, säger Elisa till Hänt.

Annons

Är det ett måste att åka till Karlstad? Tänk om man inte tror att man kommer gå vidare, måste man åka dit då ändå?

– Oj, det vet jag inte. Men jag antar att man måste det, det tror jag. Och dessutom så har väl alla som är med en förhoppning om att gå vidare, tänker jag, säger Elisa Lindström och avslutar:

– Sen är det ju bara roligt att vara där och liksom få vara med i partyt igen och träffa alla kollegor och så.

Får inte uppträda i Melodifestivalen – nu stoppas artisterna av SVT

Andra artister som också tagit sig vidare till Finalkvalet är bland andra Albin Tingwall. Även han tycker såklart att det känns tråkigt att inte få uppträda.

– Såklart det känns tråkigt, men det är också skönt att jag inte kan förstöra det. Visar de upp mitt uppträdande idag så är jag mer än nöjd. Då kan jag åka till Karlstad och bara njuta av att få vara där eftersom jag inte kunde göra det bättre än vad jag gjorde idag.

Gruppen Scarlet har även gått vidare till Finalkval.

Tror du att det kan påverka er att ni inte får uppträda igen?

– Ingen aning, det här är helt nytt koncept, vi får se om det verkar påverka eller inte vi är lite försökskaninerna här, säger Scarlet.

FOTO: Johan Nilsson/TT

Annons