Därför är inte Tusse med i finalen – historiska händelsen i Melodifestivalen

Oscar Zia i mönstrad skjorta och röd kavaj. Tusse Chiza i paljettbeprydd kostym.

Fjolårets vinnare av Melodifestivalen brukar alltid vara på plats under finalen för att symboliskt lämna över stafettpinnen till årets vinnare.
Men nu avslöjar Tusse att han inte kommer vara på plats.
Här är verkliga anledningen bakom beslutet!
Artisten Tusse utreddes för cancer: ”Livet falsade förbi”
0:46

Efter reklamen: Artisten Tusse utreddes för cancer: ”Livet falsade förbi”

(0:46)

Slå på ljud

Den framgångsrika artisten Tousin ”Tusse” Chiza, 20, vann hela Sveriges hjärtan när han vann underhållningsprogrammet Idol 2019.

Drygt ett år senare ställde han upp i Sveriges största musiktävling Melodifestivalen med låten Voices, och vann även där!

Succén var ett faktum och Tusse fick åka till Rotterdam för att representera landet i Eurovision song contest.

Där blev det tyvärr ingen vinst, men det är inget som påverkar den levnadsglada killen från Dalarna vars karriär inom musiken är självklar.

Tusse Chiza om Melodifestivalen 2022

Men vad tycker då förra årets vinnare om årets bidrag i Melodifestivalen? Det tar vi reda på när vi träffar Tusse i Stockholmsvimlet.

– Det är starka bidrag i år, starka låtar framförallt. Jag hejar lite extra på Cornelia måste jag säga, berättar artisten för Hänt.

Vi passar också på att fråga vad han tycker om det nya röstningssystemet som blivit kritiserat av SVT-tittarna under festivalturnén.

– Ingen aning, jag har inte koll, säger han och fortsätter:

– Men jag kan säga så här, jag tycker att det är konstigt att de inte får sjunga sin låt igen. Man vill ju sjunga sin låt när man gått vidare.

Tusses, och dansarnas, stora glädje på scenen efter vinsten i Melodifestivalen 2021.

Tusse, och dansarnas, stora glädje på scenen efter vinsten i Melodifestivalen 2021.

FOTO: Magnus Sandberg/Aftonbladet

Historiska händelsen i Melodifestivalen-finalen – därför är inte Tusse på plats

Samtidigt avslöjar Tusse sanningen bakom SVT:s beslut. Vi backar bandet några veckor till den första deltävlingen i Avicii arena den 7 februari.

Deltävling 1 inleddes nämligen med ett musiknummer av Tusse och årets programledare Oscar Zia, 25. Då kunde man se Tusse sjunga låten Voices innan han lämnade över den ärofyllda statyetten Sångfågeln, som årets vinnare kommer att belönas med efter att Melodifestivalen-finalen avgjorts på lördag.

Men detta är en historisk händelse i den svenska Mello-världen. Det är nämligen sed att detta symboliska överlämnande av Sångfågeln sker vid finalen. Men nu berättar alltså Tusse sanningen om varför SVT valde att tidigarelägga inslaget.

– Jag kommer inte ens vara i landet. Jag jobbar den dagen tyvärr. Jag kommer att kolla på paddan och rösta i Mello-appen, säger Tusse som försäkrar oss om att han ändå ska stötta de tävlande, fast på distans.

Får vi fråga vad du ska göra istället?

– Jag ska till Island och gästa deras Mello-final, nickar Tusse som verkar spänd inför det internationella uppdraget.

Spännande!

Tusse under genrepet i Avicii Arena inför första deltävlingen i Melodifestivalen 2022.

Tusse under genrepet i Avicii Arena inför första deltävlingen i Melodifestivalen 2022.

FOTO: Robin Lorentz-Allard/Aftonbladet

SVT avslöjar sanningen bakom Tusses historiska frånvaro

Men efter ett nytt avslöjande från SVT så visar det sig att det inte hade spelat någon roll om Tusse inte varit bortrest på finalen.

”I år ville vi börja premiärprogrammet med att etablera vad det är vi tävlar om. Vi valde därför att ha med Tusse i deltävling 1 för att sjunga sin vinnarlåt och för att sätta premissen för hela tävlingen. Av den anledningen kommer vi inte ha med Tusse i finalen också”, skriver Anette på SVT i ett mail till Hänt och fortsätter:

”Det här är något vi gör i år, hur det blir nästa år är för tidigt att säga än”.

Så det hade med andra ord inte spelat någon roll om Tusse varit hemma i Sverige eller inte. Han hade ändå inte dykt upp i Mellofinalen och lämnat över sångfågeln till den nya vinnaren.

Är detta ett vinnande koncept? Det återstår att se till nästa år!

Finalen av Melodifestivalen 2022 sänds i SVT och på SVT play den 12 mars klockan 20.00.

FOTO: Robin Lorentz-Allard/Aftonbladet, Karin Törnblom/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN