Efter tittarnas kritik mot Melodifestivalen – nu gör SVT om programmet

Melodifestivalen 2022

Det rådde oklarheter under deltävling tre i Melodifestivalen – detta efter att SVT inte visat slutpoängen under kvällen.
Nu blixtändrar SVT inför kommande sändning.
– Tagit till oss av kritiken, säger Anette Brattström, projektledare för Melodifestivalen.
0:23

Efter reklamen: Klara Hammarström om oron inför Mello:”Inte provat”

(0:23)

Melodifestivalen 2022 är i full gång och nu väntas deltävling fyra följt av semifinalen och finalen. De som har gått vidare till final hittills är Cornelia Jakobs, Robin Bengtsson, John Lundvik, Liamoo, Anders Bagge och Faith Kakembo. Men den tredje deltävlingen av Melodifestivalen fick en plötslig vändning.

Det såg ut som att artisten Lisa Miskovsky skulle knipa finalplatsen, men istället slutade hon på en semifinal-plats.

Efter programmet strömmade det in kommentarer om händelsen och det förvirrande poängsystemet. Nu gör SVT en ändring inför kommande program.

Därför firar Dagny sin 110-årsdag i förskott: ”Kämpa”

Tittarnas förvirring med artisten Lisa Miskovskys poäng

När Lisa Miskovsky skulle få ta del av den sista åldersgruppens (16-29) poäng så tilldelades tolv poäng ut till Faith Kakembo som med sitt bidrag slutade på 79 poäng och en finalplats med Anders Bagge. Lisa med sina 75 poäng gick således istället till semifinal.

Mellan de två artisterna skilde det 4 poäng när alla röster var räknade. Men hur de sista poängen var fördelade mellan artisterna var i sändning inte tydligt från SVT:s sida.

Detta på grund av att kanalen inte valde att redovisa det på den poängtavla tittarna kunnat följa – hur den sista åldersgruppen hade röstat visades aldrig.

Flera reagerade i sociala medier, just på grund av förvirringen att slutpoängen inte redovisades på tavlan när tävlingen var klar.

”Kan vi få se sista gruppens röstning också tack????”, skriver en person på SVT:s Instagram.

”Håller med!! Katastrof, något som inte stämmer”, instämmer en annan.

”Varför redovisade ni inte sista gruppen röstande? Fick Liza bara 1 poäng av dom? Vilket strul!!!!”, skriver en tredje.

Theodor "Theoz" Haraldsson, 16 om Mello: ”Roligaste jag har gjort”

Se klippet här!

SVT gör om efter kritikstormen – ska visa slutpoängen

Anette Brattström, projektledare för Melodifestivalen, berättar för Expressen att allt genomförts korrekt.

– Det som tittarna röstar med i sin telefon, antingen via appen eller att de ringer, går rakt igenom ut i tv:n utan att vi har någon som helst inblandning, säger hon.

Hur det kommer sig att slutpoängen inte visades var på grund av att SVT var oroliga att tittarna då kunde förutspå vem som skulle gå vidare till final.

– Vi var oroliga över att man själv skulle kunna räkna ut vem som var vinnaren innan programledaren meddelade det. Vilket skulle göra att man spoilade resultatet på förhand. Därför valde vi att inte lägga ut den.

Nu blixtändrar SVT inför tävlingen den 26 februari.

– Nu när vi har utvärderat och tagit till oss av kritiken, ser vi att det är absolut någonting vi måste göra framöver. Nästa lördag kommer vi att visa den sista skylten också.

Slutresultatet

Slutresultatet på Wikipedia.

FOTO: Wikipedia

FOTO: Fredrik Sandberg/TT

SENASTE NYTT!