Drottning Silvia och kung Carl Gustafs festkväll – bilderna visar

Kungaparet

Drottning Silvia och kung Carl Gustaf var på plats i Blå hallen i veckan.
Detta eftersom Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien har sin årliga fest där och kungaparet var kvällens hedersgäster.

Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien har sin årliga fest i Stockholms stadshus, och sjävklart var kungaparet på plats under festligheterna. Detta då drottning Silvia och kung Carl Gustaf var kvällens hedersgäster.

Kungaparet brukar närvara vid festliga tillställningar men har det senaste året dessvärre inte kunnat gå på så många fester, detta då coronapandemin härjat i världen.

Men efter att kungaparet vaccinerat sig och att Sverige börjat öppna upp mer och mer så har kungaparet börjat ge sig ut på sina diverse tillställningar igen.

Kungen delade ut medalj under högtidssammankomsten

Under den kungliga Ingenjörsvetenskapsakademiens årliga fest belönas framstående insatser inom teknik, ekonomi, näringsliv och samhälle. Personen som tilldelas priset har genom framstående gärningar bidragit till att skapa ett bättre samhälle. Medaljen delas ut av IVAs beskyddare H.M. Konungen vid IVAs årliga högtidssammankomst.

Bland mottagarna fanns finansmannen Marcus Wallenberg som även är IVA:s tillträdande preses efter Carl-Henric Svanberg, som avgår vid årsskiftet.

Drottning Silvias festkväll med kung Carl Gustaf

När kungaparets bil rullade in utanför Blå hallen som ligger i Sveriges stadshus var det en uppklädd kung och drottning som anlände.

Drottning Silvia var klädd i en röd spetsklänning, paljettväska och ett par läckra aftonpumps. Kungen var klädd i full högtidsdräkt vilket för honom innebär frack, Serafimerorden och ett par blanka lackskor.

Kungliga Serafimerorden är en svensk kunglig riddarorden/statsorden som instiftades 23 februari 1748. Orden är Sveriges främsta och högsta utmärkelse.

Den utdelas numera endast till medlemmar av det svenska Kungahuset och till utländska statschefer, eller därmed jämställda personer i samband med statsbesök.

Den högtidliga aftonen inleddes med en ceremoni där kungen delade ut både årets och fjolårets guldmedaljer. Detta då förra årets galamiddag blev inställd på grund av coronapandemin.

Senast denna högtidliga afton ägde rum var 2019, och då var även prins Daniel med. Däremot syntes han inte till under kvällens festligheter.

Efter att kungaparet anlänt väntade en galamiddag som pågick hela aftonen.

Se bilder från den festliga tillställningen här:

Drottning Silvia och kung Carl Gustaf anländer utanför Blå hallen.

FOTO: Claudio Bresciani/TT

Drottning Silvia och kung Carl Gustaf inne i Blå hallen.

Claudio Bresciani/TT

Drottning Silvia och kung Carl Gustaf.

FOTO: Claudio Bresciani/TT

Kungen med guldmedaljörerna Mikael Dolsten, Lars Börjesson, Sara Mazur och Sverker Sörlin. FOTO: Claudio Bresciani/TT

FOTO: Claudio Bresciani/TT

LÄS OCKSÅ: Vad gör en prinsessa? Så jobbar kronprinsessan Victoria

LÄS OCKSÅ: Svenska kungafamiljen närvarar inte på kronprinsessan Victorias sysslings bröllop

FOTO: Claudio Bresciani/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN