LÄS MER:Kronprinsessan VictoriaPrinsessan SofiaPrinsessan MadeleineDrottning SilviaKung Carl GustafPrins Carl Philip

Kungliga skandaler – svartsjuka, otrohet och mordhot

02 feb, 2019 
AvLeif Schulman
Prinsessan Madeleine och kronprinsessan Victoria
Det har stormat rejält kring de nordiska kungahuset genom åren, bland annat kring dagsaktuella Märtha Louise. Har du koll på all turbulens?
✔︎ Sjukligt förälskad i Victoria – stormade slottet
✔︎ Persona non grata efter otrohetsaffär
✔︎ ”Svärsonen från helvetet” fotades med ung blondin på Stureplan
Annons

Att vara kunglighet innebär även att ofta vara utsatt för hot och ständigt tvingas ha livvakter på försynt avstånd. Under årens lopp har vårt svenska kungahus råkat ut för åtskilliga hot.

1991 rapporterades om en man som ringde slottsvakten på Drottningholm och säger att en bomb ska explodera. Mordhot har också förekommit. 2002 avslöjades att en grupp östeuropéer kommit till Sverige för att kidnappa Madeleine.

2004 omhändertogs en psyksjuk man på Solliden efter att ha försökt komma nära Victoria. Årets därpå stal en en psykiskt sjuk 28-åring en bil som han krockade i en vägg på kungliga slottet. Hans mål var Victoria, som han var sjukligt förälskad i.

En 28-årig man kraschade med en stulen bil in i Stockholms slott onsdagen den 7 september 2005. Målet var att få kontakt med kronprinsessan Victoria.

Flydde till New York

Kungabarnen har, precis som pappa kungen, valt sina äkta hälfter utanför monarkin och societeten. Både Victoria och Carl Philip hade det trögt i början. Victorias ”gym-kille från Ockelbo” fick kämpa för att bli accepterad och Sofia Hellqvist från Älvdalen hade det ännu tuffare. Med bakgrund som både Paradise hotel-tjej och Slitz-modell hade hon en svår tid att vinna både kungaparets och folkets förtroende. Det blev inte bättre när hon var med Carl Philip på jetset-klubben Baoili i Cannes där prinsen råkade i slagsmål när han blev överfallen på väg hem. I god tid inför förlovningen hade dock Sofia säkrat en plats i allas hjärtan.

Annons

Madeleine har varit i blåsväder alltsedan ungdomsåren. Då var hon en given gäst på alla klubbar runt flashiga Stureplan där champagne flödar. Partyprinsessan med dyrbara shoppingvanor träffade så småningom juriststuderande Jonas Bergström och paret förlovade sig 2009. Samma år for Jonas till Åre med killgänget och där hade han en het natt med norska handbollstjejen Tora Uppström Berg, då 20 år. Hon avslöjade allt i norska Se og Hør och förlovningen bröts omedelbart. Jonas blev persona non grata, och Madde flydde till New York.

– Hade jag vetat att han har en käresta hade jag aldrig gjort något sådant. Jag tycker synd om Madeleine som har en otrogen man. Hon förtjänar bättre, sa Tora till Se og Hør.

👑 👑 👑

Norska kungahuset har många likheter med vårt vad gäller kärlek och skandaler. Kung Harald gifte sig med sin Sonja Haraldsen för 50 år sedan. Stor skandal i det konservativa landet att gifta sig med en ofrälse. Kungaparets barn har gått i föräldrarnas fotspår. När kronprins Haakons nya kärlek avslöjades blev det stora rubriker. Mette-Marit Tjessem Höiby hade allt annat än den rätta bakgrunden. Hon var en vild partytjej som hängde på rejvklubbar. Skild ensamstående mamma, ex-maken var dömd för misshandel och knarklangning. Hennes pappa gifte sig med en strippa, yngste brodern skilde sig och äldste brodern dömdes till sex år för misshandel av sin hustru.

Prins Carl Philip och prinsessan Sofia.
Prins Carl Philip och prinsessan Sofia. FOTO: IBL

Avsade sin prinsesstitel

Norska kungahusets gossen Ruda hette Ari Behn. Välkänd författare då han träffade prinsessan Märtha Louise. Paret gifte sig och fick barn. Aris färgstarka personlighet gjorde honom knappast till en svärmorsdröm, han kallade sig själv för ”svärsonen från helvetet”. Han gjorde det inte lättare för svärmor drottning Sonja då han fotograferades med ung blondin på krog runt Stureplan. Bilden publicerades i norsk press samma dag som hans yngsta dotter döptes. Även Märtha Louise hade svårt att övertyga undersåtarna om sin prinsessroll då hon avsade sig sin titel och öppnade en änglaskola.

Annons

2016 skakades det norska kungahuset av en skilsmässa då prinsessan Märtha Louise och maken Ari Behn gick skilda vägar efter 14 år tillsammans. I maj 2019 meddelade Märtha Louise att hon hittat en ny kärlek i den amerikanska författaren och schamanen Durek Verrett, 44.

”Jag känner mig så lycklig och välsignad att han är min pojkvän. Tack min kärlek, för att du inkluderar mig så generöst i din familj. Jag älskar dig i all oändlighet och efter det”, skrev hon.

Schamanen Durek Verrett och Märtha Louise.
Schamanen Durek Verrett och Märtha Louise.

👑 👑 👑

Trots sin närhet till Sverige och trots att man har en svenskfödd drottning är intrigerna och stämningen i det danska kungahuset mer sydeuropeisk än skandinavisk. Drottning Margrethes make prins Henrik förde in fransk espri och självbild i det danska hovet. Han surade över att inte få bli kallad kung, han var ju gift med en drottning. Han levde franskt, umgicks med sina dryckesbröder och reste mycket.

Annons

Danske prins Joachim har haft det svårt både med kärlekslivet, affärer och festandet i sitt liv. 2004 skilde han sig från sin Alexandra och kastade sig ut i festlivet. Ex-hustrun fick miljoner och flott bostad trots att hon inte längre var prinsessa utan fick titulera sig hertiginna och portades från slottet av drottningen. Hon gifte om sig 2007 men fortsatte att lyfta miljonunderhåll. Joachim gifte om sig med Marie och sålde snart sitt Schackenborgs slott vilket gav honom 152 skattefria miljoner. Han är den minst populära medlemmen i kungahuset och har dragits med omdömen som ”arrogant” och ”översittare”.

Danske kronprins Frederik har också haft sin sturm och drang-period, något danskarna varit mer förlåtande med än yngre brodern. När han så gifte sig med Mary från Australien steg hans popularitet än mer. Men det blev en smärre skandal då Frederik i en intervju berättade att han fick örfilar av sin far när han växte upp och att han aldrig fick äta middag med sina föräldrar förrän han fyllt fem år. I dag är relationerna mellan Frederik och brodern Joachim frostig och enligt den australiensiska magasinet Woman´s Day är Mary och Marie bittra fiender.

Kungens fyra systrar har klarat sig från skandaler genom åren. Det gick bra fram till 2012 då prinsessan Christina råkade ut för ett inbrott då juveler till ett värde av 855.000 kronor stals.

Kronprinsessan Mary.
Kronprinsessan Mary. FOTO: IBL

FOTO: TT

Annons