Kungens svåra hälsokamp under drottning Elizabeths begravning

Drottning Elizabeths begravning

Kungligheter från världen över samlades under drottning Elizabeths begravning.
Här är chockbilderna som avslöjar kungens svåra kamp under begravningsgudstjänsten.
Drottning Elizabeth II – 70 år på den brittiska tronen
0:39

Efter reklamen: Drottning Elizabeth II – 70 år på den brittiska tronen

(0:39)

Slå på ljud

Under tisdagen var det dags för världen att ta ett sista farväl av drottning Elizabeth II. Alla världens blickar riktades mot London och det kom att bli en minnesvärd stund för Elizabeths familj, vänner, kollegor och folk.

På plats under drottning Elizabeths begravningsgudstjänst fanns kungligheter, ledare och civila. Hela 2000 begravningsgäster fyllde kyrkan för att ta farväl av drottningen. Delar av det svenska kungahuset fanns även på plats. Kung Carl Gustaf, 76, och drottning Silvia, 78, var de som var inbjudna. Hänt har tidigare rapporterat att prinsessan Madeleine stoppades då hon inte fick någon inbjudan, beslutet kring vilka som fick komma tog det brittiska kungahuset.

Dramatiken innan och under begravningsgudstjänsten

Tiden mellan drottning Elizabeth somnade in, till dagen hon begravdes har kantats av dramatik. Flertal skandalösa händelser har skett under de senaste veckorna. Bland annat var det en man som sprang fram och rörde drottningens kista medan den stod på lit de parade i Westminster Hall i London. Detta är olagligt och mannen greps efter händelsen av polis.

Begravningen däremot kom att gå relativt enligt plan, däremot utspelade sig en dramatisk scen även då. Enligt nyhetssajten Mirror ska nämligen en polis ha svimmat utanför kyrkan när han var i tjänst under drottningens begravning. Mannen fördes sedan till sjukhus.

Lars Wallin om kronprinsessan Victorias val att klä sig

Se klippet här!

Kungens kamp fångades på bild under direktsändningen

Hela begravningen livesändes och flera miljoner kollade på begravningsgudstjänsten som gick av stapeln i Westminster Abbey. Den svenska kungen och drottningen hamnade väldigt nära kistan, närmare bestämt på första raden. Någon som satt snett bakom de svenska kungligheterna var den norska kungen, kung Harald V av Norge, 85.

Den norska kungens hälsotillstånd har uppmärksammats senaste året då han varit sjuk och legat inlagd på sjukhus flertal gånger. Senast i augusti blev han inlagd efter att drabbats av en infektion. Kungens insjuknande resulterade i att han sjukskrivits och kronprins Haakon blev ställföreträdande statschef.

Under sändningen av begravningen syntes Harald ha det tungt. När alla gästerna i kyrkan stod upp syntes han behöva stöd och stod därmed lutad över stolen framför honom. På bilder utanför kyrkan syntes även Harald gåendes med kryckor.

Harald av Norge

Foto: SVT

Harald av Norge

Foto: SVT

Harald

Foto: ROTA/TT

FOTO: SVT play

FRÅN FÖRSTASIDAN