Kronprinsessan Victorias firande på Öland får folket att rasa

Kronprinsessan Victoria har en vit kavaj och blå blus.

Den 14 juli firas kronprinsessan Victorias 45-årsdag med pompa och ståt på Solliden, Öland.
Men festligheterna får öborna att rasa och nu riktar de skarp kritik mot firandet.
Kungens miss "Glad midsommar"
0:30

Efter reklamen: Kungens miss "Glad midsommar"

(0:30)

Slå på ljud

I vanlig ordning firar kronprinsessan Victoria, 44, sin födelsedag på Öland. Hon har fått en helt egen dag, Victoriadagen, som varje år firas med massa festligheter.

På schemat står bland annat firande vid Solliden slott med körsång från Borgholms kulturskolas barnkör.

Därefter går kortegen med häst och vagn från Solliden slott till Borgholms slottsruin där Victoriakonserten kommer att hållas. På scenen kommer en rad olika kända artister att uppträda.

Och givetvis är allmänheten inbjuden att tillsammans med kungafamiljen fira kronprinsessans födelsedag. Men det är inte alla i kungafamiljen som kommer att närvara vid firandet.

Därför skippar Chris O'Neill kronprinsessans födelsedag

Förberedelserna inför födelsedagen är i full gång och kungafamiljen har samlats på Öland för att fira kronprinsessan. Men vilka från kungafamiljen som ska närvara vill hovet inte specificera.

– De flesta i kungafamiljen är på Öland denna vecka inför Kronprinsessans födelsedag, säger hovets informationschef Margareta Thorgren till Hänt.

Nu står det klart att prinsessan Madeleines, 40, make Chris O'Neill missar Victorias stora födelsedagsfirande i år, något som hovet har bekräftat för Svensk Dam.

– Chris försöker vara med på sådant här så mycket som han kan, men nu kan han tyvärr inte vara det eftersom han kommer befinna sig i USA för att arbeta ett par dagar, tyvärr, sa Margareta till tidningen.

Det råder även oklarheter i om prinsessan Madeleines barn kommer närvara vid firandet.

– Om barnen är med under Victoriadagen vet jag ej, säger Thorgren till Hänt.

Kronprinsessans firande på Öland får stark kritik från folket

Nytt för i år är att kronprinsessan kommer åka kortege med häst och vagn till Borgholms slottsruin.

För att underlätta framkomst av den kungliga kortegen har kommunen valt att stänga av gatorna Norra Långgatan och Köpmangatan för trafik mellan tisdagen den 12 juli och torsdag den 14 juli klockan 18, något som Ölandsbladet har rapporterat om.

I kommentarsfältet på Ölandsbladet Facebook är det många öbor som kritiserar kommunens beslut.

”Behöver ekipaget så bred väg?” skriver en person.

”Patetiskt att det ska vara sånt mjäk med kungligheter. Dom får väl röra sig genom trafiken som alla andra. Vill dom åka häst och vagn så får dom såklart göra det, men det finns absolut ingen anledning att ställa till det på detta viset”, skriver en annan i kommentarsfältet.

FOTO: Claudio Bresciani/TT, Ali Lorestani/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN