Drottning Silvias utseendeförändring – nya bilderna visar

Genom åren har drottning Silvias färgsprakande stil hyllats av modeexperter och även kronprinsessan Victoria har stuckit in näsan i mammas garderob fler än en gång.
Men efter en lång tid i isolering får vi nu se en helt ny sida av drottningen.
Slå på ljud

Drottning Silvia, 77, har sedan sin kröning 19 juni 1976 seglat upp som en av Sveriges absolut största stilikoner. Genom åren har mode-vetare jublat av glädje till eleganta Nobelklänningar och glittrande gala-outfits. Men även drottningens vardagsstil har berömts av flera experter.

Hennes signaturstil har blivit färgstarka kläder med turkosa kappor och klarröda blazers matchat med ett läppstil i rosa nyans.

– Hon har sedan sin ungdom stått för ett kvinnligt och färgstarkt modeuttryck som passar en drottning perfekt. Drottning Silvia vet precis vilka färger och modeller hon klär i och Silvia-effekten är ett faktum – hon blir bara vackrare och vackrare för varje år, har tidningen Feminas modeexpert Jenny Fredriksson sagt om drottningens tvärsäkra stil då drottningen utsågs till Månadens stilikon av tidningen i oktober förra året.

Avslöjandet med kronprinsessan Victoria

Att kläder är viktigt för Silvia då hon är ute på offentliga uppdrag och representerar det svenska kungahuset är tydligt. Men i en intervju med modemagasinet Elle inför drottningens 75-årsdag avslöjade Silvia hon tycker klädintresset är kul – men inte livsnödvändigt.

LÄS MER: Kristin Kaspersens sorg efter beskedet om sonen Filip

På frågan om hur stort hennes modeintresse egentligen är svarar drottningen leende:

– Jag tycker förstås det är intressant och vackert och viktigt med vackra kläder. Men, egentligen är det inte det viktigaste, tycker jag.

Trots det verkar drottningens stil väcka beundran i fler än svenska folket. Även inom den närmsta familjen kastas det längtansfulla blickar mot Silvias garderob. Flera gånger har nämligen dottern och kronprinsessan Victoria valt att låna med sig en klänning ur mammans samling. 2018 kunde vi bland annat se hur kronprinsessan Victoria gjorde entré på det årets Nobelfest i sin mammas Nina Ricci-klänning från 1995.

Kronprinsessan Victoria bar mamma Silvias klänning då hon anlände till Nobelfesten 2018 tillsammans med prins Daniel.

I intervjun med Elle berättar Silvia att besöken i garderoben sällan går andra vägen – att kronprinsessan lånar ut sina kläder till mamma – men att hon tycker det finns något fint över att kunna dela stil med sina barn.

– Jag tycker att det är väldigt roligt att tonårsdöttrar, i alla familjer, har sina egna tankar och åsikter om vad som passar och säger ”ska mamma verkligen ha det där på sig?”. Och plötsligt, ett antal år senare, visar det sig att ’jaha det går tydligen jättebra att ha på sig’. Det gör mig väldigt glad! Jag tycker bara det är fint att hon delar min smak, och tycker det är vackert och vill använda kläderna. Och att hon passar i dem. Bara en sådan sak.

Drottning Silvias nya stil – visar upp förändringen

Det senaste året är det dock sällan som drottningen synts i offentligheten. Då både drottning Silvia själv och hennes make kung Carl XVI Gustaf är över 70 år ingår de i den riskgrupp som vid insjuknande kan komma att drabbas hårt av covid-19. Sedan pandemins utbrott har kungaparet därför hållit sig isolerade på slottet Stenhammars slott och hemma på Drottningholm med ett kort avbrott för en familjeträff på Solliden.

Drottning Silvia har tidigare pratat om saknaden efter sina barn och barnbarn under den tuffa tiden men är alltid noga med att understryka vikten av att hjälpas åt och följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

– Som mor- och farföräldrar fortsätter kungen och jag att distansera oss, men tekniken har gjort det möjligt för oss att hålla kontakten med våra barn och barnbarn med Zoom, WhatsApp, FaceTime. För vår generation är detta en ny och underbar värld, sa drottning Silvia till Aftonbladet i början av coronapandemins utbrott.

Att året har varit lika tungt för drottningen som för många av oss andra är dock tydligt. För en tid sedan drabbades hon även av ytterligare en olycka då hon under ett fall hemma i slottet på Drottningholm bröt handen.

Och när kungaparet tillsammans med kronprinsessparet Victoria och Daniel för en tid sedan höll ett videomöte med representanter från svensk läkemedelsindustri är det en helt annan sida av drottning Silvia vi får se. I ett inlägg som har lagts upp på Kungahusets Instagram har drottningen bytt ut de vanligtvis färgsprakande blusarna och det varma leende som vi lärt oss förknippa med Sveriges drottning är som bortblåst.

Istället har Silvia valt att framhäva allvaret i situationen med en grå stickad kappa och en blus i matt röd färg. För en sekund trodde vi på Hänt även att drottningen skippat tiden hos frisören men vid en närmare anblick står det klart att det är kappans pälskrage som får Silvias hår att se längre ut än vanligt.

LÄS OCKSÅ: Drottning Silvias oro för gravida prinsessan Sofia – efter plötsliga insjuknandet

LÄS OCKSÅ: Starka reaktionerna efter nya bilderna på prinsessan Estelle

FOTO: Kungl. Hovstaterna/TT

SENASTE NYTT!