Drottning Silvias första ord om brodern Walther Sommerlaths död

Drottning Silvia, Walther Sommerlath

TT
I slutet av oktober dog drottning Silvias bror Walther Sommerlath efter en lång tids sjukdom.
Nu berättar drottningen för första gången om dödsfallet och vad som faktiskt var orsaken.
– Det var inte corona, säger Silvia.
Slå på ljud

Det var den 23 oktober som drottning Silvias, 76, storebror Walther Sommerlath somnade in efter en tids sjukdom på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge. Drottningen var i djup sorg efter det tragiska beskedet och det visade hon under allhelgonahelgen.

Walther Sommerlath blev 86 år gammal och hans sista tid i livet tillbringades i höjden av bekvämlighet, enligt Svensk Dam. Han bodde nämligen med sin son Patrick Sommerlath i Nedre Sjöflygeln, även kallad Sjöpaviljongen vid Drottningholms slott. Det var där kronprinsessan Victoria och prins Daniel bodde när de var nygifta, och prins Carl Philip och prinsessan Sofia använde huset som tillfällig bostad när Villa Solbacken renoverades.

Walther fick också tid att säga farväl till sina barnbarn. Patricks 12-åriga tvillingflickor Anais och Chloé bodde också i Sjöpaviljongen.

Walther Sommerlath med sin son Patrick Sommerlath.

Foto: TT

Walther Sommerlath dog inte av corona

Men med tiden blev Walthers sjukdom värre och i oktober fick han flyttas till Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge för att somna in i lugn och ro.

Initialt valde hovet att inte uppge vilken sjukdom som låg bakom dödsfallet men i en intervju med TV4 har Silvia nu för första gången berättat om broderns diagnos.

– Han har ju inte gått bort i corona, det gjorde han inte. Det var Alzheimers och det är en förskräcklig sjukdom, berättar nu drottning Silvia.

Alzheimers är en demenssjukdom som ger sig på nervcellerna i hjärnan, vilket påverkar minnet och sinnesuppfattningen.

FÅ SVERIGES HETASTE NÖJESNYHETER FÖRST: Ladda ned nya Hänt-appen här!

Drottningens ord om tuffa tiden

Enligt drottning Silva är sjukdomen otroligt jobbig även för de anhöriga då man inte vet vilka krav man kan ställa på personen.

– Det är en förskräcklig sjukdom. Det är smärtsamt. Gradvis blir man plötsligt ingenting i sitt medvetande och man kan inte få svar – man hittar inte rätt. Men man blir irriterad, så det var väldigt svårt att hantera det också. Särskilt de sista månaderna, säger drottningen.

Drottningens mamma Alice Sommerlath led också av den obehagliga sjukdomen som leder till minnesförlust. Hon gick bort 1997 och sedan dess har Silvia kämpat med att förstå sjukdomen. Men nu berättar hon att broderns dödsfall är en ny situation och att det ändå är otroligt svårt.

LÄS MER: Följarnas frågor efter prinsessan Madeleines nya bild

– Jag hade trott att jag, genom mammas sjukdom, hade lärt mig mycket. Jag har arbetat med de frågorna i 25 år men det här var en helt ny situation. Alltså Alzheimer är något förskräckligt måste jag säga, förklarar drottningen.

Silvia säger också att sjukdomen är förskräcklig då alla fall är individuella. Man vet aldrig i vilket stadie personen befinner sig i, om man ska ställa högre eller lägre krav.

– Man får inte så mycket hjälp, det finns ingen handbok som berättar om sjukdomen. Kräver jag för mycket eller för lite? Kan jag förvänta mig att han reagerar på det och det sättet?, säger hon.

FOTO: FERNVALL LOTTE/Aftonbladet, Karin Törnblom/TT

LÄS OCKSÅ: Därför flyttar kung Carl Gustaf och drottning Silvia från Stenhammar

LÄS OCKSÅ: Drottning Silvias sorg efter brodern Walther Sommerlaths död

SENASTE NYTT!