Drottning Silvias märkbara sorg i TV4 – dagar efter dödsfallet

Drottning Silvia

Under alla helgons dag deltog kungen och drottning Silvia under en direktsänd minneshögtid i Uppsala domkyrka.
Drottningens bror, Walther Sommerlath, somnade in några dagar tidigare och hennes sorg gick inte att ta minste på.
Slå på ljud

För nio dagar sedan somnade drottning Silvias bror, Walther Ludwig Sommerlath, in på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge efter en tids sjukdom. I ett pressmeddelande uppger hovet att han avled i stillhet.

– Jag och min familj känner stor sorg och saknad efter min bror Walther, sa H.M. Drottningen i pressmeddelandet.

Hovets beslut att vänta med dödsbeskedet

Under sin sista tid i livet så bodde Walther Sommerlath på Drottningholm för att vara nära sin syster drottnings Silvia. Han lämnade tidigare i år Italien där han bott tillsammans med sin hustru Ingrid. Han flyttade då in i Nedre Sjöflygeln som är ett 1800-talshus som ligger ungefär 50 meter från slottsbyggnaden på Drottningholm. I samma byggnad bodde även kronprinsessan Victoria och prins Daniel när de var nygifta innan de flyttade till Haga slott.

Hovet väntade i sex dagar med beskedet om Walther Sommerlaths död.

– Det är väldigt viktigt att ett dödsbud får kommuniceras inom familj och hos vänner utan att personerna får läsa det i media först. Och nu när alla berörda har fått informationen ville vi delge allmänheten eftersom Walther Sommerlath var drottningens bror, sa hovets informationschef Margareta Thorgren till Svensk Damtidning.

FÅ SVERIGES HETASTE NÖJESNYHETER FÖRST: Ladda ned nya Hänt-appen här!

Drottnings Silvias sorg under fina ceremonin

Under alla helgons dag närvarade drottnings Silvia tillsammans kung Carl Gustaf vid en direktsänd minneshögtid i Uppsala domkyrka för att hedra pandemins offer. Eftersom det var alla helgons dag tände bland annat kungaparet varsitt ljus i kyrkan och drottning Silvia fick chansen att minnas sin älskade broder Walther i den fina och andaktsfull ceremoni.

Det gick inte att ta miste på drottningens sorg under den direktsända minnesceremonin i TV4. Silvia satt bredvid kungen och hon såg mycket sorgsen ut med sina händer knäppta och huvudet sänkt.

– Syftet med minneshögtiden är att hedra alla som har gått bort till följd av coronapandemin. Sedan är det ju alla helgons dag. En dag och en helg då man tänker lite extra på människor som har lämnat jordelivet, sa Margareta Thorgren till Svensk Damtidning efter ceremonin.

FOTO: TV4

LÄS ÄVEN: Drottning Silvia: Därför är det bra att Victoria inte tar över

LÄS ÄVEN: Hovexperten om drottning Silvias hemliga krav under resorna

SENASTE NYTT!