TRENDAR JUST NU!Kronprinsessan VictoriaPrinsessan SofiaPrinsessan MadeleineDrottning SilviaKung Carl Gustaf

Drottning Silvia: Därför är det bra att Victoria inte tar över

17 dec, 2018 
https://image.hant.se/image-4948149?imageId=4948149&width=1320&height=689
Lina Arvidsson
Drottning Silvia om varför det är bra att Victoria inte tar över efter kung Carl XVI Gustaf.
Drottning Silvia tycker att det är bra att kung Carl XVI Gustaf fortsätter arbeta som Sveriges statschef. I en lång intervju i SVT berättar hon mer om varför.
Annons

I år fyller drottning Silvia 75 år och det uppmärksammas med en lång intervju med Claes Elfsberg i SVT.

Drottning Silvia blev drottning den 19 juni 1976 när hon gifte sig med Carl XVI Gustaf, 72. Hennes roll som drottning av Sverige har hon från starten tagit på stort allvar, trots att hon medger att det var svårt i början.

– Att vara drottning, eller att försöka vara till hjälp, för det första till kungen förstås, men också för Sverige. Det är ett väldigt stort ansvar. Det är det. Men det enda jag kunde tänka mig då är att jag skulle göra det bästa jag kunde. Allt var nytt för mig. Allt var väldigt främmande. Så jag visste bara, jag gör så gott jag kan, säger drottning Silvia i intervjun.

Hennes barn är ett ämne som drottning Silvia ofta återkommer till i intervjun. Hon visar bilder på barnen prinsessan Madeleine, 36, prins Carl Philip, 39, och kronprinsessan Victoria, 41. I ett klipp från en äldre intervju berättar drottning Silvia att hon visste vad hon gav sig in på när hon gifte in sig i det svenska kungahuset, men att barnen inte gjort samma val.

Annons

– När jag sa ja gjorde jag det med öppna ögon. Men barnen har ju inget val. De är med oss. Och jag tror det är det som för mig ibland känns lite svårt, säger drottning Silvia i intervjun.

Få vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy..

Vill ge Victoria tid med barnen

Drottning Silvia berättar att hon ville leda in barnen i det offentliga livet undan för undan. Själv fick drottning Silvia vara borta från barnen mycket i och med sitt arbete, någon som tog på samvetet. Nu har hon blivit både mormor och farmor och hjälper gärna till med barnen när det behövs.

Kung Carl XVI Gustaf fyllde 72 år i april och är fortfarande Sveriges statschef. Då och då höjs röster om att kronprinsessan Victoria borde ta över rollen. Men drottning Silvia tycker det är bra att kungen fortfarande arbetar. Det ger kronprinsessan Victoria mer tid att vara med barnen prinsessan Estelle, 6, och prins Oscar, 2.

– Jag är bara glad att han arbetar så mycket fortfarande, så mycket han kan och orkar. För det ger kronprinsessan tid att vara med sina barn. Så man kanske ska se det på olika sätt, säger drottning Silvia.

FOTO: SVT, IBL

Annons