LÄS MER:Kronprinsessan VictoriaPrinsessan SofiaPrinsessan MadeleineDrottning SilviaKung Carl GustafPrins Carl Philip

Drottning Silvia lämnar kungens sida – nu kommer det fram

16 feb, 2023 
André Färnsveden
Drottning Silvia, kung Carl Gustaf
Kungen väntas genomgå en hjärtoperation på snart.
Men hur blir det egentligen med drottning Silvias uppdrag under tiden?
Det svarar nu hovet på.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Skansen-Jonas Wahlström om träffarna med kungafamiljenBrand logo
Skansen-Jonas Wahlström om träffarna med kungafamiljen

Det har varit en tuff start på det nya året för kung Carl XVI Gustaf, 76. Det som skulle bli ett stort jubileumsfirande har istället resulterat i missade diplomatmiddagar och galapremiärer på grund av sjukdom.

Dessutom kom nyligen hovet med ett chockerande besked – kungen ska genomgå en hjärtoperation. Ingreppet är en så kallad titthålsoperation och kommer att stoppa kungen från flera uppdrag under vårvintern. Hovet skrev följande i pressmeddelandet.

”På inrådan av H.M. Konungens livmedikus genomför H.M. Konungen ett kirurgiskt ingrepp måndagen den 20 februari 2023. Det utförs genom så kallad titthålsteknik i hjärtområdet. Efter ingreppet rekommenderas en tids stillhet”

Vidare förklarar hovet att de missade datumen blir mellan 20 februari och 3 mars. Men att kungen mår bra och kommer att kunna genomföra sina uppdrag som vanligt fram till operationsdagen.

Annons

Detta medför att Kungens planerade åtaganden mellan den 20 februari och den 3 mars flyttas fram till senare i vår. Kungen mår bra och hans officiella program fram till operationsdagen genomförs enligt plan

Hovets besked om drottning Silvia

Men hur blir det egentligen för drottningen. Jo, det visar sig att hon kommer att genomföra sina uppdrag som vanligt under kungens tid av stillhet. Det bekräftar hovet i ett mejl till Hänt.

Drottningen, precis som Kronprinsessparet och Prinsparet, fullföljer sina planerade programpunkter”, skriver hovet.

Och än så länge verkar både kungen och drottningen kunna genomföra firandet som vanligt. De dök nämligen upp tillsammans under deras planerade besök i Jönköping. Kungen syntes då på bild för första gången sedan insjuknandet.

Kungen svarade även TT i frågan om hur känslan var inför operationen som stundar.

– Det känns toppen, säger kungen till tidningen.

Kronprinsessan Victorias ord om kungens hälsa

Medan kungen och Silvia turnerar landet runt, åker istället deras äldsta dotter kronprinsessan Victoria och svärson prins Daniel jorden runt. De är nämligen på besök i Australien och ska vidare till Nya Zeeland.

Annons

När TT mötte prinsessan i Sydney, bröt hon tystnaden om sin pappas kommande operation.

– Det är väl tyvärr sånt som ibland behöver ske. Men personligen känner jag mig väldigt trygg med att pappa kommer att vara i goda händer. Och jag är tacksam för den hjälp som man faktiskt kan få i Sverige, sa hon till tidningen.

Även prinsessan Madeleine är bortom Sveriges gränser då hon bor i USA med maken Chris O'Neill. I ett tidigare mejl till Hänt, bekräftade hovet att hon inte heller planerar någon resa till Sverige.

Prinsessan Madeleine planerar inte resa till Sverige med anledning av Kungens planerade kirurgiska ingrepp.

FOTO: Fredrik Sandberg/TT, Mikael Fritzon/TT

Annons