Prinsessan Madeleine reser inte hem – efter kungens insjuknande

Prinsessan Madeleine och kung Carl Gustaf

Hovets besked om att kung Carl XVI Gustaf ska opereras kom som en chock för många.
Nu svarar hovet på frågan om prinsessan Madeleine återvänder till Sverige i samband med operationen.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Här besöker prins Nicolas upptäckarparken han fick i dopgåva
0:39

Efter reklamen: Här besöker prins Nicolas upptäckarparken han fick i dopgåva

(0:39)

Slå på ljud

Kung Carl XVI Gustaf, 76, tog över tronen den 19 september 1973, och firar därför nu 50 år som regent. Det ska kungafamiljen givetvis fira hela året, inte minst nu när våren närmar sig. Men året har inte riktigt börjat som det var tänkt. Kungen drabbades nämligen av sjukdom och missade bland annat en diplomatmiddag och galapremiären för filmen Kungen.

Men bakslagen slutade inte där. Hovet avslöjade nyligen i ett pressmeddelande att kungen missar ännu fler datum, då han ska genomgå en titthålsoperation.

På inrådan av H.M. Konungens livmedikus genomför H.M. Konungen ett kirurgiskt ingrepp måndagen den 20 februari 2023. Det utförs genom så kallad titthålsteknik i hjärtområdet. Efter ingreppet rekommenderas en tids stillhet”, skriver hovet.

Kungens planerade datum mellan den 20 februari och 3 mars kommer istället att bli framflyttade till våren. Hovet bekräftar dock att kungen mår bra och kommer att kunna genomföra sina planerade program fram till operationen.

”Kungen mår bra och hans officiella program fram till operationsdagen genomförs enligt plan

Hovet om Madeleine – efter kungens insjuknande

Kungen och drottning Silvias, 79, yngsta dotter, prinsessan Madeleine, 40, bor som bekant i USA tillsammans med sin make Chris O'Neill, 48, och deras tre barn, prinsessan Leonora, prins Nicolas och prinsessan Adrianne.

När Hänt når hovet med frågan om Madeleine nu ska resa hem i samband med kungens operation, bekräftar dem att någon resa inte står med i planerna.

Prinsessan Madeleine planerar inte resa till Sverige med anledning av Kungens planerade kirurgiska ingrepp

Madeleine har alltså inga planer på att resa till Sverige i samband med operationen.

Kronprinsessan Victorias första ord om kungens hälsa

Men Madeleine är inte den enda kungligheten som befinner sig utanför Sveriges gränser. Kronprinsessan Victoria och prins Daniel landade nyligen i Australien, där de spenderade första tiden i Canberra.

Planen för resan innehöll bland annat att besöka nationalmuseet och ett rehabiliteringscenter för Koalor inne i Namadgi-nationalparken.

Under sitt besök valde Victoria att bryta tystnaden om kungens välmående i en intervju med TT i Sydney.

– Det är väl tyvärr sånt som ibland behöver ske. Men personligen känner jag mig väldigt trygg med att pappa kommer att vara i goda händer. Och jag är tacksam för den hjälp som man faktiskt kan få i Sverige, säger hon till tidningen.

FOTO: Jonas Ekströmer /TT, Mikael Fritzon/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN