hänt exklusivt

Beskedet om kronprinsessan Victoria efter kungens insjuknande

Victoria och kungen

Kung Carl Gustaf ska opereras om bara några dagar.
Samtidigt som vi nås av beskedet befinner sig kronprinsessan Victoria på andra sidan jorden.
Nu kommer hovet med beskedet gällande resan.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Här får drottning Silvia dissen under kungliga besöket
0:30

Efter reklamen: Här får drottning Silvia dissen under kungliga besöket

(0:30)

Slå på ljud

Under tisdagen möttes vi av beskedet att Carl XVI Gustaf, 76, om bara några dagar ska genomgå en hjärtoperation. I ett pressmeddelande informerar hovet att ingreppet ska ske nästa måndag.

”På inrådan av H.M. Konungens livmedikus genomför H.M. Konungen ett kirurgiskt ingrepp måndagen den 20 februari 2023. Det utförs genom så kallad titthålsteknik i hjärtområdet. Efter ingreppet rekommenderas en tids stillhet. Detta medför att Kungens planerade åtaganden mellan den 20 februari och den 3 mars flyttas fram till senare i vår. Kungen mår bra och hans officiella program fram till operationsdagen genomförs enligt plan”, skriver hovet i pressmeddelandet.

När beskedet kommer så befinner sig kronprinsessan Victoria och prins Daniel på andra sidan jorden, närmare bestämt på en resa i Australien med anledning av ett önskemål från regeringen. Men hur blir det nu med parets resa när Carl Gustaf ska opereras? Nu svarar hovet.

Kronprinsessan Victoria utomlands – beskedet om resan

Det var under måndagen som Victoria och Daniel anlände till huvudstaden Canberra – och på schemat stod bland annat ett besök på nationalmuseet och Namadgi-nationalparken där de har ett rehabiliteringscenter för koalor.

Dessutom var Victoria och Daniel inbjudna till en middagsbjudning hos David Hurley, generalguvernör i Canberra. Här syntes Victoria hålla ett tal inför de samlade gästerna kring bordet där hon bland annat pratade om sina barn som är kvar i Sverige.

Nu kan hovet bekräfta att resan kommer att genomföras som planerat.

Kronprinsessparets officiella resa i Australien och Nya Zeeland genomförs enligt plan” skriver hovet i ett mejl.

Även hovets informationschef Margareta Thorgren bekräftar i ett meddelande till Hänt att flera av kungens uppdrag skjuts upp och att det var planerat sedan innan att Victoria skulle anlända hem morgonen då han ska opereras.

De flesta av programmen skjuts fram. Inget behov av ändring i kronprinsessans resa. Hon kommer hem på morgonen den 20:e februari. skriver Margareta.

Hovet bekräftar kungens mående

Efter operationen väntar en tid av vila och flera av kungens inplanerade programpunkter kommer att bli framflyttade till senare i vår – även det är något som hovet bekräftar i ett mejl.

”På inrådan att livmedikus genomför kungen ett planerat ingrepp genom så kallad titthålsteknik. Kungens officiella programpunkter mellan 20 februari till 3 mars flyttas fram senare i vår.”, skriver hovet i ett mejl.

Men trots ingreppet som ska genomföras så mår kungen bra.

Kungen mår bra och hans officiella program fram till operationsdagen genomförs enligt plan.”

FOTO: Fredrik Sandberg/TT, Lise Åserud/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN