ExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivt
LÄS MER:Kronprinsessan VictoriaPrinsessan SofiaPrinsessan MadeleineDrottning SilviaKung Carl GustafPrins Carl Philip

Hovets mörkande om kungens hälsa – nu kommer det fram

14 feb, 2023 
Kung Carl Gustaf
Under tisdagsmorgonen möttes vi av att kungen ska genomgå en operation nästa vecka.
Nu kommer ett avslöjande om kungens hälsa.
– Planerat sedan länge, säger Claes-Johan Larsson i Nyhetsmorgon.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Kungen bryter tystnaden – verkliga relationen till sin far: ”Tabu”Brand logo
Kungen bryter tystnaden – verkliga relationen till sin far: ”Tabu”

Om bara några dagar ska Carl XVI Gustaf, 76, genomgå en hjärtoperation. Det är på måndag den 20:e februari som ingreppet ska utföras – det meddelar hovet i ett pressmeddelande.

”På inrådan av H.M. Konungens livmedikus genomför H.M. Konungen ett kirurgiskt ingrepp måndagen den 20 februari 2023. Det utförs genom så kallad titthålsteknik i hjärtområdet. Efter ingreppet rekommenderas en tids stillhet. Detta medför att Kungens planerade åtaganden mellan den 20 februari och den 3 mars flyttas fram till senare i vår. Kungen mår bra och hans officiella program fram till operationsdagen genomförs enligt plan”, skriver hovet i pressmeddelandet.

Hovets mörkande om kungens hälsa: ”Planerat sedan länge”

För allmänheten kom detta väldigt plötsligt då hans hälsa och kungliga schema inte varit avvikande på något sätt.

Annons

Kungliga kalendern har varit fylld i vanlig ordning och även denna vecka är inplanerad som vanligt. Kungen och drottning Silvia ska bland annat besöka Jönköping med anledning av H.M. Konungens 50-årsjubileum på tronen.

Men när den kungliga experten Claes-Johan Larsson besöker Nyhetsmorgon med anledning av hovets besked om kungens hälsa så avslöjar han något – operationen har varit inplanerad sedan länge. Något allmänheten inte haft någon aning om.

– Ett ingrepp man planerat sedan länge, säger Claes-Johan i Nyhetsmorgon.

Hänt har varit i kontakt med hovet som bekräftar att de officiella programpunkterna som inträffar efter operationen flyttas fram.

”På inrådan att livmedikus genomför kungen ett planerat ingrepp genom så kallad titthålsteknik. Kungens officiella programpunkter mellan 20 februari till 3 mars flyttas fram senare i vår.”, skriver hovet i ett mejl.

I övrigt mår kungen bra.

”Kungen mår bra och hans officiella program fram till operationsdagen genomförs enligt plan.”

Annons

Kronprinsessan Victoria på resande fot under kungens operation

Hovet meddelar att det nu väntar återhämtningstid för kungen efter operationen. Alla åtaganden fram till den 3:e mars är framflyttade till senare i vår. Det innebär att kungaparets besök i Gävle och Härnösand inte kommer att gå av stapeln så som det var tänkt.

I skrivande stund befinner sig kronprinsessan Victoria och prins Daniel på resande fot i Australien och huruvida kungens hälsa påverkar parets resa är i stunden osäkert.

FOTO: Pontus Lundahl/TT

Annons