kung carl gustaf

Hovets dytsra besked om kungen – bara dagar innan firandet: "Tyvärr"

Kungen

Den nya filmen Kungen har snart premiär på bio.
Nu kommer hovet med ett dystert besked inför premiären.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Hur lång är kungen? – kändisarna gissar
0:44

Efter reklamen: Hur lång är kungen? – kändisarna gissar

(0:44)

Slå på ljud

2023 är ett stort år för vår konung Carl XVI Gustaf, han firar nämligen 50 år på tronen- Att kungen suttit som stadschef i 50 år gör honom till den längst sittande monarken i Sveriges historia.

Hovets dystra besked om kungen – inför premiären

Under årets gång kommer flera spännande saker äga rum för att uppmärksamma kungens jubileum. Bland annat kommer en film om kungen släppas på bio under våren. Filmen produceras av Stina Gardell och Petra Måhl.

Nästa söndag, den 19 februari, har den nya filmen Kungen galaprimär på bio. Filmen ska ge tittaren en unik möjlighet att på nära håll få följa kung Carl XVI Gustaf i hans liv och arbete.

Nu kommer hovet med ett dystert besked inför premiären. Ers kungliga höghet kommer nämligen inte att medverka på galapremiären.

"Kungen själv kan tyvärr inte komma. Många från kungahusets stab kommer och vi inväntar svar om någon annan från familjen kan närvara", skriver hovet till Hänt.

Kungens jubileumsår – firar 50 år på tronen

Inför jubileumsåret har ett nytt porträtt av kungen tagits fram. Porträttet ska pryda ett frimärke som Postnord tagit fram i samband med det stora jubileet. Men det är inte bara ett porträtt och ett frimärke som ska uppmärksamma den stora milstolpen i kungens liv, firandet kommer hålla på hela året.

Redan i januari inleds jubileumsåret med en Sverigemiddag på Kungliga slottet där representanter från Sveriges alla län kommer vara inbjudna. Sedan ger sig kungen, tillsammans med drottning Silvia ut på en länsturné för att besöka alla 21 län. Besöken kommer spridas ut under året men kommer innehålla offentliga evenemang där kungen och drottningen får möjlighet att träffa invånarna.

Den 15 och 16 september äger jubileumshelgen rum vilket kommer uppmärksammas med flera festligheter. På fredagen väntas lovsång i Slottskyrkan på Kungliga slottet, kungen kommer närvara vid högvaktsavlösning och kvällen avslutas med en stor galamiddag i Rikssalen på slottet. På middagen kommer kungliga utländska gäster, statschefer och representanter från olika delar av Sverige finnas med på gästlistan.

Dagen efter färdas kungen och drottningen i kortege genom huvudstaden. Paraden blir en festlig tillställning och publiken kommer få ta del av musik- och kulturupplevelser. Kortegen avslutas vid Lejonbacken och en stor scen där det kommer bjudas på festkonsert som är öppen för allmänheten.

– Det kommer att bli något alldeles enastående, säger Göran Lithell, hovmarskalk och jubileumsårets ”festfixare”, till Aftonbladet.

FOTO: Pontus Lundahl/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN