Första bilderna på kungen efter insjuknandet – nu bryter han tystnaden

Kung Carl Gustaf

Hovet kom nyligen med ett pressmeddelande om att kungen ska genomgå en hjärtoperation.
Nu syns han ute för första gången sedan beskedet – och bryter tystnaden om ingreppet.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Hur lång är kungen? – kändisarna gissar
0:44

Efter reklamen: Hur lång är kungen? – kändisarna gissar

(0:44)

Slå på ljud

Kung Carl XVI Gustaf, 76, har ett stort år framför sig. Det är nämligen hans 50-års jubileum som statschef och ett tydligt program har skapats för kungen att kunna genomföra firandet på som många platser och med så många människor som möjligt.

Men att genomföra alla resor och uppdrag har visat sig lättare sagt än gjort. Kungen drabbades nämligen av en sjukdom som stoppade honom från att gå på en diplomatmiddag med Australiens ambassadör Bernard Philip som gäst.

Senare hade även en ny dokumentärfilm, Kungen, premiär. Men på grund av den fortsatta sjukdomen tvingades han ställa in sitt besök även den gången.

Hovets besked om kungen – ska opereras

Nyligen kom hovet med ett chockbesked om kungen. I ett pressmeddelande skrev dem att han ska genomgå en titthålsoperation och kommer därmed att behöva ställa in sina planerade uppdrag efter operationen. De flyttas istället fram till senare i vår.

På inrådan av H.M. Konungens livmedikus genomför H.M. Konungen ett kirurgiskt ingrepp måndagen den 20 februari 2023. Det utförs genom så kallad titthålsteknik i hjärtområdet. Efter ingreppet rekommenderas en tids stillhet. Detta medför att Kungens planerade åtaganden mellan den 20 februari och den 3 mars flyttas fram till senare i vår”, skriver hovet.

Men trots det verkade kungen må bra och hovet meddelade att hans uppdrag skulle fortsätta som vanligt fram till operationen.

Kungen mår bra och hans officiella program fram till operationsdagen genomförs enligt plan

Första bilderna på kungen efter insjuknandet – bryter nu tystnaden

Som en del av det stora firandet ska kungaparet besöka samtliga 21 län i Sverige. Den 16 februari stod ett besök till Jönköping planerat i kungens och drottning Silvias, 79, kalender. Och det verkar som att uppdraget gick att genomföra, nu syns nämligen kungen på bild för första gången sedan insjuknandet.

Kungaparet besöker kulturhuset Spira

Mikael Fritzon/TT

Kungen håller i en påse med karameller.

Mikael Fritzon/TT

Kungen rättar till slipsen

Mikael Fritzon/TT

Under besöket kunde även TT nå fram till kungen med en fråga om känslan inför det kommande ingreppet. Kungen gav då tidningen ett kort och glädjande svar.

– Det känns toppen, säger kungen till TT.

Nu håller vi tummarna för att allting går som planerat!

FOTO: Mikael Fritzon/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN