Kung Carl Gustaf ställer in efter sjukdom – hovet bekräftar

Kung Carl XVI Gustaf

Kung Carl XVI Gustafs tvingas nu ställa in ett viktigt event.
Det bekräftar hovet i ett meddelande till Hänt.
”Inte helt återställd”, skriver hovet.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Hur lång är kungen? – kändisarna gissar
0:44

Efter reklamen: Hur lång är kungen? – kändisarna gissar

(0:44)

Slå på ljud

Nyligen hade kungaparet planerat för att medverka på en minneshögtid i Stockholms stora synagoga. Det var nämligen den internationella minnesdagen för förintelsens offer.

Men när det väl var dags för högtiden fanns dock inte kung Carl XVI Gustaf, 76, på plats. Efteråt kunde hovet bekräfta för Hänt att det berodde på en förkylning hos kungen, som valde att inte närvara med hänsyn till resterande på minneshögtiden.

Kungen har en lättare förkylning och på grund av det, med hänsyn till deltagarna vid gårdagens minneshögtid, valde att ej närvara vid ceremonin.

Kungen tvingas återigen ställa in efter sjukdom

Men det verkar som att det inte är det enda som kungen stoppas från. Det är nämligen en diplomatmiddag som kungen, tillsammans med drottning Silvia, 79, kronprinsessan Victoria, 45, och prins Daniel, 49, skulle närvara vid. Det eftersom Australiens ambassadör Bernard Philip kommer på besök till Sverige.

Nu kan hovet bekräfta att kungen är fortsatt sjuk och missar därför den stora middagen.

Kungen är fortsatt inte helt återställd och medverkar därför inte vid diplomatmiddagen imorgon”, skriver hovet till Hänt och syftar på middagen den 31 januari.

Men han verkar inte stoppas allt för länge. Hovet kan nämligen meddela till Hänt att kungen planerar att vara tillbaka i uppdrag redan dagen därpå.

Kungen planerar att genomföra sina planerade programpunkter på onsdag

Kungens stora jubileums år

Förhoppningen är att sjukdomen snart ska gå över. Kungen har nämligen ett stort år framför sig. Han tog över som statschef redan 1973 och firar därför hela 50 år på tronen.

Snart ska kungen och drottning Silvia ut på en länsturné. De ska besöka alla 21 län utspridd över hela året.

Det stora jubileum-firandet väntar dock helgen 15 och 16 september. Det inleds med lovsång i Slottskyrkan. Sedan ska kungen närvara vid högvaktsavlösning för att slutligen närvara vid en stor galamiddag i Rikssalen på slottet.

Under middagen kommer kungliga utländska gäster, statschefer och representanter från olika delar av Sverige finnas med på gästlistan.

Förhoppningsvis kan kungen snart återhämta sig och fortsätta fira in det stora jubileumsåret!

FOTO: IVARSSON JERKER/Aftonbladet

FRÅN FÖRSTASIDAN