LÄS MER:Exklusivt på HäntKändisintervjuer du vill seNyhetsmorgonPernilla WahlgrenAllsång på SkansenÅrets sommarpratareLasse Holm

Tittarfavoriten anklagar Idol för fusk: "Otroligt besviken"

18 sep, 2017 
AvLinda-Marie Nilsson
"Idol"-deltagaren Sofia Olsson låg etta efter tittarnas omröstning och skulle vinna en plats tillbaka i programmet. Men plötsligt stoppades hon av tv-kanalen. – Jag är bara otroligt besviken, säger hon.
Annons

Efter gruppmomentet under slutaudition i årets “Idol” skapade TV4 en helt ny andra chans för de utslagna deltagarna. En och en skulle de sjunga in en låt framför kamerorna och klippet lades sedan upp på TV4:s hemsida. Där fick tittarna rösta fram de fyra bästa i vad som kallades “Revanschen”. Den som vann tävlingen, bland annat med hjälp av en kampanj från Bianca Ingrosso, 22, på Instagram, var deltagaren Sofia Olsson, 23.

Det var i fredags kväll som deltagaren fick glädjebeskedet att hon hade gått vidare, men redan dagen därpå drogs erbjudandet tillbaka. I lördags ringde nämligen produktionsbolaget återigen upp Sofia Olsson, men den här gången för att meddela att hon tyvärr inte får vara med längre. Anledningen ska, enligt Sofia Olsson, vara att hon redan har ett kontrakt som låtskrivare.

Annons

– Jag fick först besked på fredagskvällen om att jag hade fått en plats i “Revanschen” och skulle få komma upp till Stockholm, eftersom jag fått flest delningar och visningar av mitt klipp. Sen ringer de på lördagen och säger att jag inte får det längre på grund av av ett avtal som inte ens är aktuellt. Jag förstår att det var snabba puckar i det här momentet, men alla turer och sättet dem behandlade det på är inte okej. Jag är medveten om att det är ett tv-format och på deras villkor, men man hade kunnat skött det mycket bättre, säger Sofia Olsson till Hänt och fortsätter:

– De hänvisar till avtalsmässiga grunder, men det finns inte något avtal alls som strider mot min medverkan i “Idol”. Det finns inget avtal eller information från “Idol”:s sida heller som styrker detta.

Vad innebar kontraktet som produktionsbolaget syftade på?

Annons

– Avtalet som det hänvisas till avsåg mig som låtskrivare, det finns alltså inte någon begränsning vad gäller mig som artist/sångerska för att vara med i “Idol”. Men som sagt, det avtalet var inte ens aktuellt, säger hon och fortsätter:

– Det känns mer som att man inte tycker att jag är tillräckligt intressant för tv, det vill säga, inte tillräckligt intressant artist. Med tanke på att jag knappt syns i inslagen är det inte svårt att räkna ut. Så varför jag ens skulle väljas ut till att vara med i “Revanschen” i så fall förstår jag inte.

Sofia Olsson har sedan beskedet valt att skriva ett öppet inlägg på Facebook om sin upplevelse. Inlägget, där hon kritiserar “Idol” skarpt, har redan delats hundratals gånger och bland annat Bianca Ingrosso har backat henne. Trots det känns beskedet att inte få medverka i TV4 tungt för deltagaren.

– Det är otroligt tråkigt förstås att de inte tycker att jag passar in, men jag är mest besviken på hur man hanterat situationen och kommunikationen kring det. Också oschysst mot tittarna som engagerat sig. Jag kommer inte att gå vidare med det, jag är bara otroligt besviken. Oavsett om ett avtal finns eller inte måste ju “Idol” stå sitt kast om de inte informerat om det, speciellt när ett avtal inte ens är aktuell längre och informationsmissen har kunnat rättats till.

Annons

Ångrar du att du ställde upp i ”Idol”?

– Man ska inte ångra saker, utan istället ta lärdom om det och jag har lärt mig massor av det här. Så nu blickar jag framåt. Att så många stöttar mig och att så många har delat klippet och pushat för mig, som Bianca Ingrosso som jag personligen inte känner, visar ju ändå att jag inte ska ge upp utan fortsätta sprida min musik och det kommer jag göra. På torsdag hoppar jag in i studion och ska göra klart en egen låt. Så alla som hejar på mig och faktiskt tror på mig som artist kommer kunna fortsätta att följa mig ändå på min artistresa. Jag vill hälsa ett stort tack till alla som supportat mig i det här, ni är så himla fina, säger hon.

Anders Edholm, pressansvarig för “Idol” på TV4, har tagit del av Sofia Olssons kritik mot programmet. Han vidhåller att deltagaren har haft avtal och kontrakt som strider mot hennes medverkan i “Idol” och att det är därför hon inte kommer att kunna delta vidare i programmet.

Annons

– “Idol” är en musiktävling och det är viktigt att alla deltagare tävlar på samma villkor. Det finns flera olika avtal som inte är tillåtna när man ställer upp i Idol. Sofia hade vissa avtal som gjorde att vi tyvärr inte kunde erbjuda henne en plats i Revanschen. Vi har full förståelse att Sofia blev besviken och det är olyckligt att hon upplevde oss som otydliga, men det är de avtal som finns som förhindrar hennes medverkan, säger han till Hänt.

Den första kvalfinalen av “Idol” sänds ikväll 20.00 i TV4.

Foto: TV4, IBL 

Få vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy..
Annons