LÄS MER:Exklusivt på HäntKändisintervjuer du vill seMasked singerRobinson 2024NyhetsmorgonUllared-profilernaTaylor Swift
Festis marknadsföring banner

Så lever Amanda Jenssen idag – efter Idol och Så mycket bättre

24 sep, 2020 
Amanda Jenssen slog igenom med dunder och brak i Idol.
Succén fortsatte efter programmet, men de senaste åren har det varit knäpptyst från artisten.
Annons
Juryns framtidsbesked – så länge till jobbar deBrand logo
Juryns framtidsbesked – så länge till jobbar de

Amanda Jenssen, 32, tog hela Sverige med storm när hon sökte till Idol 2007. Många minns säkert hennes audition där hon chockade juryn med att tolka Elvis Presleys That’s alright mama.

– Amanda var ett hallelujah moment, sa Kishti Tomita i programmet.

Amanda var topptippad från start och hon tog sig också hela vägen till final, där hon dock fick se sig slagen av Marie Picasso.

Men trots förlust skulle tvåan Amanda Jenssen visa sig gå en strålande framtid till mötes. Under åren som följde släppte hon tre album, och alla sålde som smör. Hon kammade också hem två Rockbjörnen 2009 och året efter två Grammispriser för årets kvinnliga artist och årets kompositör.

Amanda Jenssen har inte gjort sig känd för att prata om sitt privatliv, utan i stället låta musiken tala. Men i hennes sommarprat 2010 valde hon att tala ut och berätta om sin obotliga sjukdom.

– När jag var ungefär ett och ett halvt så fick jag en dubbelsidig lunginflammation. Det blev mer och mer kritiskt och till slut så stod jag mellan att överleva eller att dö, sa hon.

Annons

Åren efter Idol turnerade Amanda land och rike runt och den kanske största belöningen kom när hon fick vara förband till The Rolling stones på Tele2 Arena 2014. Samma år medverkade hon i Så mycket bättre med bland andra artister som Carola och Orup, och precis som under Idol-tiden var hon återigen namnet på allas läppar.

Flyttade till Danmark

I Så mycket bättre berättade hon om de turbulenta år som följde Idol-succén.

– Jag kände att jag sprang i tre år. Hela Idol-grejen, jag bara körde. Jag stannade aldrig emellan och började känna mig sliten på ett obehagligt sätt, sa hon i programmet.

I samband med att programmet sändes under hösten valde hon att flytta till Köpenhamn för att slippa uppmärksamheten. Och hon har fortsatt hålla sig undan. 2016 dök hon upp på Polarpriset, men utöver det har man inte hört särskilt mycket av henne de senaste åren.

I sociala medier har hon lyst med sin frånvaro, och inte publicerat ett inlägg på över två år. I slutet av juni år lade dock hennes pappa upp en bild på Facebook där han syns umgås med sin dotter.

”Inga svenskar i Danmark. Bara Amanda och jag, och jeg er jo norsk! Så bra!”, skriver han till bilden på en leende Amanda med en glass i handen.

Trots att Amanda inte varit aktuell med ny musik på flera år verkar hon inte ha lagt musiken på hyllan. Enligt sajten bandsintown.com gjorde hon nämligen två spelningar i skånska Mölle förra sommaren.

FOTO: TT

Annons