LÄS MER:Exklusivt på HäntKändisintervjuer du vill seNyhetsmorgonPernilla WahlgrenAllsång på SkansenÅrets sommarpratareSigge EklundJohanna Nordström

Marie Picasso vann Idol 2007 och försvann – bryter tystnaden

09 sep, 2020 
Emil Karlsson Lagnelius
Marie Picasso, numera Shanta Liora.
Marie Picasso vann Idol, bytte namn – och försvann.
Nu bryter Marie tystnaden – och ger ett kryptiskt besked om framtiden.
Annons

Marie Picasso, eller Shanta Liora som hon heter numera, vann Idol 2007 och besegrade i finalen ingen mindre än Amanda Jenssen. Men vad hände sen? Hänt reder ut!

Marie Picasso, Peter Jihde och Amanda Jenssen i Idol 2007.
Marie Picasso i Idol 2007, bredvid programledaren Peter Jihde och Amanda Jenssen.

Marie, som hunnit bli 41 år, gjorde sig känd för svenska folket som deltagare i Big Brother 2002. Då hette hon Pettersson, men valde senare att byta efternamn till Picasso efter familjens pudel.

Efter att ha testat vingarna som artist i Grekland och varit programledare för Game-on och Spelrum i TV4 ställde hon 2007 upp i Idol. Där blev det stor succé och i finalen besegrade hon Amanda Jenssen med knapp röstmarginal.

Världen låg öppen för Marie. Förutom artistkarriären medverkade hon i TV4-satsningarna Hjälp, jag är med i en japansk tv-show och Körslaget.

Annons

Men samtidigt som framgångarna brottades Marie med hälsoproblem – som läkarna ignorerade. Trots att hon led av svår huvudvärk, orkeslöshet och kräkningar i flera år ansåg inte läkarna att det var något fel på henne.

Marie drabbades av hjärntumör

2010 upptäcktes till slut det hon befarat – hjärntumör.

– Jag kunde ha kräk i munnen innan jag gick upp på scen. Jag var ju tvungen att göra det efter Idol. Det borde ha varit den lyckligaste tiden i mitt liv. Men jag mådde så jävla dåligt, har hon berättat för Kropp & själ i P1.

– Det känns som att man har en yxa i huvudet. Ibland kunde halva sidan av ansiktet hänga för att värken var så stark. Det känns som att jag har en glasskål över huvudet. Jag var aldrig riktigt närvarande. Allt var suddigt.

Marie Picasso besegrade Amanda Jenssen med knapp marginal i Idol-finalen 2007.
Marie besegrade Amanda Jenssen med knapp marginal, 51,3 procent av rösterna, i Idol-finalen 2007.

I Malou efter tio berättade Marie hon att hon i flera års tid sökte vård på olika sjukhus och smärtkliniker. En läkare på Täby lasarett skickade hem henne med kommentaren: ”Jag tror inte att någon kan hjälpa dig”.

Annons

Vid ett annat tillfälle – på Danderyds akutmottagning – var Marie så trött att hon inte kunde slå upp sina ögon. Även den gången skickades hon hem. En tredje läkare ville reda ut frågetecken i barndomen och ett ”psykteam” gjorde hembesök och frågade ut henne om droger.

Till slut gav Marie upp hoppet och hon berättade för sin mamma att hon höll på att dö. Men i samma veva kom vändningen. Marie fick nämligen komma till en läkare vid namn Marijuana som noga lyssnade på hennes symtom.

Därför bytte Marie Picasso namn till Shanta Liora

Tio minuter senare redogjorde läkaren för att det sannolikt handlade om hjärnan, något en hjärnröntgen bekräftade. Växande hjärntumör konstaterades och en omfattande operation stod plötsligt för dörren.

– Kirurgen berättade att det kunde hända saker under ingreppet, att jag kunde avlida. Men jag kände bara: Det spelar ingen roll om jag dör, ta bort det för jag är död ändå! Jag hade inget liv, inga vänner, inga glädjeämnen.

Annons

Operationen genomfördes 2011. Tre år senare, efter att ha blivit friskförklarad, kände Marie att det var dags för en nystart och lämna det gamla bakom sig. Hon valde då att ta artistnamnet Shanta Liora, som på hebreiska betyder ”helig sång med mitt ljus”.

Samma år gav hon ut singeln Black hole part II och året efter, 2015, följdes den upp av singeln Unintelligent men. Men sedan dess har det varit tämligen tyst om Marie, förutom att hon 2016 deltog i Maltas nationella final inför Eurovision Song Contest 2016 som låtskrivare av Alive.

Marie Picasso 2015 och 2019.
Till vänster: Marie Picasso på ett vimmel 2015. Till höger: Med Johan Petré på Noppes sommarfest 2019.

Maries kryptiska besked om framtiden

Hänt ringer upp Marie för att ta reda på vad som händer i hennes liv.

Vad gör du nuförtiden?

– Jag har bestämt mig att inte prata om det. Jag har fått frågan massa gånger, från massa olika håll, och det kommer att visa sig längre fram, genom andra kanaler. Men jag säger nog bara… ingenting. Och låter det vara så. Ni får se när det sker.

När gjorde du din senaste intervju?

– Gud, jag kommer inte ens ihåg. Jag gör inte intervjuer överhuvudtaget utan fokuserar på det som är viktigt. Oavsett vilka frågor man ställer får man inga svar.

Men du är borta från rampljuset i alla fall, det kan vi slå fast?

– Det vet du ju att jag är.

Och du längtar inte tillbaka?

– Jag vill inte prata överhuvudtaget. Ni får vänta och se.

Foto: TT

LÄS OCKSÅ:

Annons