IdolIdolIdolIdolIdolIdolIdolIdolIdolIdolIdolIdolIdolIdolIdolIdolIdolIdolIdolIdolIdolIdolIdolIdolIdolIdolIdolIdolIdolIdolIdolIdolIdolIdolIdolIdolIdolIdolIdolIdol
TRENDAR JUST NU!Exklusivt på HäntKändisintervjuer du vill seMasked singerRobinson 2024NyhetsmorgonUllared-profilerna

Så gick det för tvåorna i Idol – läs om alla här

18 nov, 2022 
Amanda Winberg och Darin Zanyar
Hur har det egentligen gått för silvermedaljörerna i Idol?
Vissa har lysande karriärer medan andra lyser med sin frånvaro.
Vi har radat upp alla här!
Annons
Idol-Klara Almström avslöjar verkliga relationen till Sebastian: “Extra syskon”Brand logo
Idol-Klara Almström avslöjar verkliga relationen till Sebastian: “Extra syskon”

Varje Idol-säsong koras en vinnare som får guldregnet över sig under finalen som alla deltagare strävar efter.

Att stå som vinnare i Idol innebär att vinnarlåten släpps i idolens namn samt att de får ett skivkontrakt som kan innebära en knuff i rätt riktning mot drömmen som alla strävar efter – en lång och framgångsrik musikkarriär.

Men hur har det gått för de som snubblat på målsnöret och slutat upp som silvermedaljör? Vi har staplat upp alla tvår genom Idol-säsongerna här!

Så gick det för tvåorna i Idol

Darin Zanyar – 2004

Darin Zanyar
Darin Zanyar

I den första säsongen av svenska Idol slutade den då 17-åriga Darin Zanyar upp på en andra plats mot Daniel Lindström. Och trots en andra plats var detta starten för en rafflande karriär och idag är han en av våra mest folkkära artister som slagit igenom både i Sverige och internationellt.

Annons

Sångaren har sedan dess jobbat med några av världens främsta låtskrivare och producenter. Dessutom har han haft flertalet album som kommit att lägga sig på förstaplatserna på topplistorna.

Nyligen gästade han Så mycket bättre för andra gången där han hyllats något enormt att tittarna.

Sebastian Karlsson – 2005

Att det gick trots en andraplats var inte ett undantag säsongen därpå. Sebastian Karlsson fick skivkontrakt bara dagar efter den stora finalen och den första singeln som han släppte nådde efter några veckor platinastatus. Inte långt efter släppte sångaren sitt debutalbum som sålde guld på bara en vecka.

Han släppte de kommande åren fyra album allt som allt och 2013 gick han ut med att han valt att avsade sig sitt skivkontrakt med anledning att han tyckte att allt fokus låg på att tjäna pengar.

Sebastian har även medverkat i Grease-musikalen på Lejon i Stockholm tillsammans med bland annat Marie Serneholt. Dessutom har han varit röstskådespelare i filmer som Pokémon och Frost-filmerna.

Erik Segerstedt – 2006

Erik Segerstedt
Erik Segerstedt

Erik Segerstedt fick även han skivkontrakt efter sin andraplats i programmet. Men solo-karriären byttes året därpå ut mot pojkbandet E.M.D som bestod av Erik, Mattias Andréasson och Danny Saucedo där alla var före detta Idol-deltagare.

Annons

Bandet var under några år riktigt populära och släppte både album och medverkade i Melodifestivalen med bidraget Baby goodbye som kom att bli en riktig klassiker.

Amanda Jenssen – 2007

Amanda Jenssen
Amanda Jenssen

Åren efter Amanda Jenssens Idol-resa var hon ett hett namn i musik-Sverige. Hon kammade hem flera prestigefulla priser på bland annat Rockbjörnen, QX-galan och Grammisgalan.

Hon blev erbjuden ett skivkontrakt och släppte flera singlar och tre album.

2014 dök hon upp i Så mycket bättre efter att det varit tyst från hennes håll under en tid.

Alice Svensson – 2008

Sångerskan som kom tvåa mot vinnaren Kevin Borg 2008 fick ett skivkontakt året efter sin medverkan i programmet. Hon släppte ett par singlar men så mycket mer än så blev det inte och det ekade länge tyst från Alice Svensson.

Annons

2017 dök hon däremot upp i Melodifestivalen med bidraget Running with lions där hon slutade upp som femma i den fjärde deltävlingen.

Calle Kristiansson – 2009

Calle Kristiansson stod som förlorare mot segraren Erik Segerstedt. De nästkommande två åren turnerade han flitigt med sitt band Calle & The Undervalleys som han även släppte album med.

2013 släppte han ett album som solo-artist med huvudsakligen egenskrivet material.

Minnah Karlsson – 2010

Minnah Karlsson och Jay Smith i Idol
Minnah Karlsson och Jay Smith

Minnah Karlsson ställdes mot vinnaren Jay Smith i finalen 2010. Efter sin medverkan släppte hon samlingsalbum med de låtar som hon hade framfört under programmet.

2015 släppte hon singeln Pale Skies men efter det har man inte hört mycket från sångerskan.

Annons

Robin Stjernberg – 2011

Två år efter sin andraplats kammade han hem Melodifestivalen med bidraget You och fick representera Sverige i Eurovision song contest där han slutade på den 14:e plats.

Efter sin vinst så tävlade han flera gånger i Melodifestivalen men som låtskrivare.

Albumet Pieces släpptes den 26 juni 2013 och sålde guld redan första dagen.

Elin Bergman – 2013

Elin Bergman är främst känd för sin medverkan i Idol. Efter att hon slutade upp på en andra plats tog hon en självvald paus för att sedan komma tillbaka och släppte en singel 2015 och har sedan dess släppt några stycken.

Mollie Lindén – 2014

Sommaren efter Idol-äventyret medverkade Mollie Lindén Diggiloo-turnén tillsammans med flera folkkära artister.

2017 bytte hon sitt artistnamn till Mollie Minott efter sin pappas släktnamn och släppte i samband med det hennes första och enda singel Mama.

Amanda Winberg – 2015

Amanda Winberg
Amanda Winberg.

Under Idol 2015 blev Amanda Winberg tidigt in i säsongen topp-tippad och sagt och gjort tog hon sig hela vägen till finalen. Sedan dess har hon släppt några singlar och 2020 medverkade hon i den tredje säsongen av Stjärnornas stjärna.

Annons

Än idag är hon aktuell under artistnamnet AMWIN och är dessutom stor på sociala medier.

Rebecka Karlsson – 2016

Rebecka Karlsson hade en påbörjad karriär redan innan sin medverkan i Idol – hon hade nämligen ställt upp i Talang två gånger, första gången som åttaåring. Men vad hände efter Idol?

2019 medverkade Rebecka i Melodifestivalen med bidraget Who i am som tog henne till andra chansen där hon åkte ut.

Hanna Ferm – 2017

Året efter sin medverkan kunde hon glatt meddela att hon fått ett skivkontrakt med Universal Music. Sångerskan har släppt många singlar och är fortfarande mycket aktuell i musik-Sverige.

Hon har ställt upp i Melodifestivalen två gånger – 2019 tillsammans med Liamoo som stod som vinnare samma år som hon kom på andraplatsen i Idol och 2020 när hon medverkade ensam. Båda gångerna lyckades hon ta sig hela vägen till den stora finalen.

Kadiatou H. Keita – 2018

Kadiatou
Kadiatou

Melodifestivalen är inget undantag för silvermedaljören Kadiatou H. Keita som medverkade 2021. Bidraget slutade på en sjätteplats i deltävlingen och gick därmed inte vidare till finalen.

Annons

Hon har dessutom släppt några singlar på Spotify – däribland en jullåt.

Freddie Liljegren – 2019

Freddie Liljegren ställdes mot Tusse i Idol-finalen 2019. Efter sin andraplats så har sångaren lyst med sin frånvaro.

Han har släppt en singel på Spotify.

Paulina Pancenkov – 2020

Paulina Pancenkov har efter sin medverkan i Idol fått en stor skara följare på TikTok där hon publicerar både sång men även annat material.

Hon dök dessutom upp i Joakim och Jonna Lundells program Hide and Seek på Discovery+.

Jacqline Mossberg Mounkassa – 2021

Jacqline Mossberg Mounkassa
Jacqline Mossberg Mounkassa

Fjolårets silvermedaljör Jacqline Mossberg Mounkassa ställdes mot Birkir Blær i den stora finalen. Under året har hon legat lågt och har ännu inte släppt någon musik på Spotify.

FOTO: Karin Törnblom/TT/BYRMO CAROLINA/Aftonbladet

Annons