Idol 2023 marknadsföring banner

Röstningen i Idol 2021 ändras helt – tittarnas kritik mot upplägget

24 sep, 2021 
pär lernström och idoljuryn 2021
Röstningen i Idol 2021 har ändrats helt och hållet.
Hur är det nya upplägget och vad innebär förändringen?
Här kan du läsa allt om det!
Annons
Hör Nadja Holm sjunga vinnarlåten från Idol 2020
Hör Nadja Holm sjunga vinnarlåten från Idol 2020

Nu är det dags för idolerna att lägga kvalveckan bakom sig och fredagsfinalerna är nästa stopp i tävlingen Idol 2021. Men i år är showen annorlunda med nya upplägg och det gäller även röstningen.

Till höstens fredagsfinaler så inför TV4 ett helt nytt röstningsupplägg. Orsak? För att tittarna ska ha möjlighet att påverka tävlingen hela veckan och inte bara under den korta tiden som programmet visas live på tv.

Här är allt du behöver veta om nya upplägget av röstningen i Idol 2021

Hur ska det nya upplägget med röstningen fungera?

Så fungerar nya röstningsupplägget i Idol 2021:

Istället för att tittarna endast kan rösta under programmets gång så kommer nu en större möjlighet att hinna rösta på sin favorit.

Efter varje fredagsfinal kommer telefonslussarna öppnas igen och tittarna kan rösta på sin favorit i en hel vecka. Kanske har man inte möjlighet att se sin Idol live en fredag? Något som kanske även leder till en utebliven röst eller två. Detta behöver inte ske nu, då tittarna inför varje fredag har en hel vecka på sig att rösta.

Recept.se Nyhetsbrev
Annons

Direkt efter kvalfinalen och alla deltagare som är vidare till fredagsfinalerna är utsedda så öppnar röstningsslussarna igen och fortsätter vara öppna ända till kommande fredag.

Idolen med minst antal röster får inte sjunga

Det ska alltså inte spela någon roll när du som tittare väljer att se avsnittet, om du ser det live eller kanske flera dagar senare. Alla tittare ska få lika stor möjlighet att påverka tävlingen.

Den idol som fått minst antal röster under veckans gång är även den som blir tvungen att lämna tävlingen. Och där blir det skillnad från tidigare år. Nämligen kommer den idol som fått minst antal röster inte ens få möjlighet att sjunga för tittarna. Idolerna kommer att ropas upp en och en och få sjunga, den som står kvar utan att ha blivit uppropad får inte sjunga och blir tvungen att lämna tävlingen – om inte juryn väljer att rädda personen.

Annons

Tittarnas kritik mot nya röstningsupplägget

Men det verkar inte alla som är positiva till nya röstningsupplägget i Idol. Flera tittare har sagt sitt om saken.

”DET NYA UPPLÄGGET har testats i USA med framgång. Se till så röstningen är gratis då!! Annars handlar det BARA om att mjölka pengar!!”, skriver en i kommentarfältet på Idols Instagram-konto.

”Japp! Inte humant mot deltagarna heller. Sen trodde jag att det var ett familjeprogram. Alla barn jag vet får se programmet men inte resultatshowen eftersom den är så sent! Nu missar ju barnen en del av programmet, så himla dåligt!”, fyller en annan i.

”Jättedåligt koncept!? Varför gör ni ens så. Som om idolerna behöver mer ångest och stress”, kommenterar en tredje person.

Fredagsfinalerna i Idol 2021 visas varje fredag klockan 20.00 på TV4 och TV4 Play.

FOTO: Pontus Lundahl/TT, TV4/Magnus Ragnvid

Annons