Kom igen nu Kishti – jag har fortsatt hopp för dig

Gabriella Håkansson och Kishti

Idol-juryn har blivit allt mesigare med årens gång.
Hänts Gabriella Håkansson ser dock tendenser till att Kishti Tomita kan lyfta programmet till det som det en gång var.
”Kishti skällde som en aggressiv chihuahua. Åh tack snälla för det, ÄNTLIGEN!”
Här sågar Kishti Tomita en av Idol-profilerna
0:22

Efter reklamen: Här sågar Kishti Tomita en av Idol-profilerna

(0:22)

Slå på ljud

Oavsett om man är en trogen Idol-veteran eller sporadisk strötittare så är den kritiska, fasansfulla och ilskna Idol-juryn känd. Vi minns alla Kishtis ”det är orimligt”-utbrott? Eller då Clabbe af Geijerstam ställde sig och i princip drog ”ring ring”-Anna ut genom dörren?

Vi som tittare förväntar oss en käftsmäll när någon tondöv kliver in och tar upp deras tid i jakten på att hitta Sveriges nästa Darin eller Agnes Carlsson?

Men den pågående säsongen är vad Clabbe själv i en intervju med Hänt kallat slätstruket. ”Alla knuffas vidare”, påpekade den tidigare jury-medlemmen. Och ja Idol, från att deltagarna fasat den hårt kritiska Idol-juryn så har audition-momentet plötsligt kommit att bli en terapisession där deltagarna oavsett missar och nervositet klappas medhårs. ”Vi gör den här resan ihop”… Fint, absolut men är inte hela idén med att samla starka personligheter som Kishti och Katia att vi som tittare förväntar oss en käftsmäll när någon tondöv kliver in och tar upp deras tid i jakten på att hitta Sveriges nästa Darin eller Agnes Carlsson?

Jag saknar vassa kängor, raka nej och sad to say, men i ett program som Idol får man tycka det är lite kul att se hur drömmar går i kras när självinsikten lyser med sin frånvaro. ”Du har tyvärr inte gått vidare” bäddades i år in i långa utläggningar som avslutas med ”försök igen nästa år”.

Stopp! Helt ärligt nu, det är ganska tråkig tv? Och därför är jag så extremt tacksam över att Kishti, självaste Kishti Tomita ändå visar tendenser på att hon kan slänga oss tillbaka till början av 00-talet. Tiden då Idol bestod av Peter Swartling, Daniel Breitholtz, Clabbe och henne själv – tiden då det var rakt och vresigt, tiden innan Bagge klev in med bamsekramar och vänlighet.

Jag säger inte att detta sker allt för ofta. Även Kishti har tagit flertal steg upp i mesighetskalan men hon ger oss i alla fall hoppet om att Idol kan bli vasst och vresigt igen.

Hela fyra veckor in i Idol 2022 var det som att Idol-produktionen insåg att det var bättre förr? Var det ett uppvaknande vi fick se under Åre-veckans andra dag? Kishti skällde som en aggressiv chihuahua. Tack snälla för det, ÄNTLIGEN! Hur upplyftande var det inte med vass kritik när en deltagare plötsligt ansåg sig veta bättre än musikeliten själv?

Jag är trött på snyfthistorier och gulligull.

Är inte det här vad man har saknat? Jag är trött på snyfthistorier och gulligull. Artistlivet kommer vara hårt och med fyra så kunniga jurymedlemmar är det faktiskt helt okej att visa var skåpet ska stå. Sjunger du inte bra – då är det inte i Idol du ska vara. Tack Kishti för att du ryter ifrån som på gamla goda tiden! Du ger mig hopp om att den eldiga sidan finns kvar inom dig. Låt oss nu hoppas att dessa glimtar av 00-Kishti lyser igenom även under resterande säsong!

FOTO: Idol/TV4

FRÅN FÖRSTASIDAN