LÄS MER:Exklusivt på HäntKändisintervjuer du vill seNyhetsmorgonPernilla WahlgrenAllsång på SkansenÅrets sommarpratareSigge EklundJohanna Nordström

Idolerna om juryns beslut att inte använda livbojen i Idol 2019

23 nov, 2019 
En livboj skulle rädda kvar en idol – men juryn använde den aldrig.
Nu berättar deltagarna i Idol 2019 vad de tycker om att den aldrig nyttjades.
Annons
Juryns framtidsbesked – så länge till jobbar deBrand logo
Juryns framtidsbesked – så länge till jobbar de

Idol 2019 börjar lida mot sitt slut. Kvar och klara för semifinal är Dao Di Ponziano, 18, Tusse Chiza, 17, och Freddie Liljegren, 26.

När fredagsfinalerna startade fick Idol-juryn chansen att använda sig av så kallad livboj, som skulle kunna rädda en utvald idol från att få lämna tävlingen – trots att personen hade röstats ut av tittarna. På Idols hemsida förklarade TV4 närmare kring vad livbojen hade för funktion:

”Juryn har bara en livboj att dela ut under säsongen. För att juryn ska kunna dela ut en livboj så måste hela juryn vara överens. Livbojen måste inte användas men under sjunde fredagsfinalen är sista gången som möjligheten finns att dela ut den. Sen är det för sent.”

Men livbojen användes aldrig – och sedan den sjunde fredagsfinalen är livbojen inte längre tillgänglig. För Hänt förklarar Malin Knave, exekutiv producent för Idol 2019, hur det kommer sig att livbojen inte längre får användas av jurymedlemmarna.

Annons

”Idol är ett fantastiskt programformat och vi arbetar hela tiden för att bjuda tittarna och fansen på nya ingredienser. I år valde vi att introducera livbojen, en chans för juryn att rädda kvar en utröstad idol. Eftersom programmet till syvende och sist ska vara ett sätt för tittarna att rösta fram vinnaren, valde vi att begränsa livbojen till de sju första fredagsfinalerna”, skriver Malin Knave i ett mejl till Hänt.

Hon förklarar också hur TV4 ser på att att livbojen inte blev använd under de fredagsfinaler som den fanns tillgänglig för juryn.

”Juryn är autonom och valde själva att inte aktivera den”, skriver Malin Knave.

Idolernas ord om den oanvända livbojen

När Hänt träffar idolerna på kvartsfinalen av Idol frågar vi hur de ser på att livbojen aldrig kom till användning.

– Det är no hard feelings för min del, säger Gottfrid Krantz, 24, och fortsätter:

– Det var väl kul att den fanns. Den bidrog med lite spänning och sådär. Det är ju juryn som bestämmer det där och de har nog snackat ihop sig bra om det.

Annons

Freddie Liljegren tror att juryn helt enkelt inte ville ge den till någon av de som åkte ut under de sju första fredagsfinalerna.

– De kanske inte ville ha livbojen till någon av de som åkte ut. De kanske hade sparat den till någon av oss däremot. Nu är det skönt att den är borta, för då vet man att det är slut på riktigt, säger han.

Tusse Chiza tycker att de är synd att den inte kom till användning, då han tycker att en viss person borde ha fått den.

– Christoffer tyckte jag verkligen förtjänade livbojen. Astrid med, men då var den borta. Livbojen är nog en sådan grej som man ger när man tycker att en person är så bra, men ändå inte har fått visa allt. Då ska den få den. Vi tre som är kvar tycker jag har visat allt, säger han.

Idol sänds fredagar klockan 20.00 på TV4 och på TV4 play.

FOTO: TT/Mattias Hansson

Annons