LÄS MER:Exklusivt på HäntKändisintervjuer du vill seMasked singerRobinson 2024NyhetsmorgonUllared-profilernaTaylor Swift
Festis marknadsföring banner

Allt om Idol 2023 – premiär, juryn och coacherna

17 aug, 2023 
Moa Risberg
Idol juryn på finalen 2022.
Den 28 augusti är det premiär av det populära musiktävlingen Idol.
Efter flera år i av programmet är det nu dags för den 19:e säsongen.
Här är allt du vill veta inför Idol 2023.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Premiär för Idol 2023 – här är allt vi vet om årets programBrand logo
Premiär för Idol 2023 – här är allt vi vet om årets program

Snart är det dags för en ny säsong av den älskade musiktävlingen Idol som sänts på TV4 under arton säsonger. I år är det dags för den nittonde upplagan av musiktävlingen där nästa Idol-vinnare ska koras.

När har idol 2023 premiär – tid och datum

Årets program har premiär den 28 augusti då Idol 2023 på TV4 och på TV4 play.

Vecka 35 och 36 sänds programmen från auditionturnén måndag till onsdag klockan 20.00.
Vecka 37 och 38 sänds det måndag till torsdag klockan 20.00.
Vecka 39 är det kvalvecka som livesänds måndag till fredag klockan 20.00.
Därefter är det fredagsfinaler vecka 40 till 47 som sänds 20.00.
Allt avslutas vecka 48 då det är idolfinal som också den sänds 20.00.

Audition: här är alla städer Idol besöker

Programmets första audition spelades in i våras, då stannade juryn till i städerna Stockholm, Göteborg, Malmö och Luleå, för att leta efter framtida stjärnor till tävlingen i höst.

Annons

Ansökan till Idol 2023 skedde digitalt, men programmet öppnade även upp för konceptet ”Idolexpressen” i år som innebar att deltagarna kunde dyka upp på plats vid auditionstoppet och få chansen att träffa juryn samma dag.

Vilket datum är Idol-finalen 2023 och när släpps biljetterna?

Finalen går av stapeln den 1:a december och sänds live från Avicii Arena i Stockholm. Ännu är det inte klart vilka som kommer stå i finalen men redan i somras släpptes finalbiljetterna.

De sitter i Idoljuryn

Förra årets uppställning i juryn går comeback igen med samma härliga jurymedlemmar som 2022, bestående av Anders Bagge, Kishti Tomita, Alexander Kronlund och Katia Mosally.

– Nu drar vi äntligen igång årets säsong! Jag är väldigt taggad på att starta turnén uppe i Luleå och det känns roligt att det i år kommer bjudas på en hel del nyheter, säger Anders Bagge i ett pressmeddelande ifrån TV4.

Vem är programledare i Idol 2023?

När det gäller programledaren Pär Lernström blir det även där en comeback. Veteranen har blivit ett med programmet och han gör nu sin tolfte säsong som programledare i Idol.

Annons

Inför auditionturnén berättade Pär om sina förväntningar inför den nya säsongen.

– Vi är tillbaka med en säsong där många ska få chansen att uppnå sina musikdrömmar. Är du i Luleå, Göteborg, Malmö eller Stockholm när Idol är där så kom gärna förbi, antingen om du bara vill se hur en audition går till eller om du spontant vill testa dina musikvingar, säger Pär Lernström i ett pressmeddelande.

Förra året medverkade även Anis don Demina och gjorde sin debut som programledare i Idol tillsammans med Per Lernström. Men i år verkar det som att Per får leda programmet själv. TV4 har i alla fall ännu inte kommunicerat något annat.

Här är artisterna som coachar Idol-deltagarna

I år kommer det ske en liten förändring i Idol. Under auditionturnén kommer fyra artister vara med som coacher för att hjälpa de sökande.

Dessa är inga mindre än Hanna Ferm, Chris Kläfford som båda var med och tävlade i programmet idol 2017, Pa Modou Badjie, sångaren i Panetoz och artisten Maxida Märak.

Annons

Nike Sellmar vann Idol 2022

I förra årets final stod det mellan Nike Sellmar och Albin Tingwall. Efter en spännande drabbning var det tillslut förhandsfavoriten Nike som tog hem segern i programmet och korades till Idol-vinnare medan Albin fick nöja sig med andraplatsen.

Efter programmet gick finalisterna ut med att de hade en romans och idag månader efter programmet är de fortfarande ett par.

I en intervju med Hänt avslöjade Albin relationen efter programmet och berättade då att han och Nike träffats lite mer än som vänner.

– Vi dejtar, det gör vi. Det känns jättebra, säger han och fortsätter:

– Det är väldigt roligt. Det trodde man inte det skulle bli. Det är väldigt härligt och det är kul att man delar samma intresse och har lite samma vardag.

FOTO: TT NYHETSBYRÅN

Annons