Det gör Tusse Chiza idag – efter Idol

Tusse

Tusse Chiza kammade hem hela Idol 2019.
Men efter det har han hållit sig undan rampljuset.
Nu berättar han vad som hänt det senaste året, hur det går med musiken och om TV4:s erbjudande som han tackade nej till.
– Det är en märklig känsla, att det börjar om igen. Lite som att jag är det äldsta syskonet och nu så får mamma och pappa ett till barn.

Juryns framtidsbesked – så länge till jobbar de
Slå på ljud

Tusse Chiza,18, vann Idol på TV4 2019. I höstas var det en spännande final mellan honom och Freddie Liljegren, 27 och när det till sist stod klart att Tusse tagit hem hela tävlingen berättade han chockat i programmet om känslorna:

– Det här är overkligt, verkligen overkligt. Jag vill tacka Freddie för att jag fick dela den här upplevelsen med dig. Vi har så jäkla kul. Jag kommer aldrig glömma det här, aldrig, sa han då i direktsändning.

Men efter Idol har fansen inte sett så mycket av artisten. Han släppte en singel i våras, men alla planerade spelningarna ställdes in på grund av coronapandemin.

Nu berättar Tusse för Hänt vad som skett i hans liv sedan finalen.

– Direkt efter Idol hade jag en vision av vad jag ville göra för musik. Men min vision krockade lite med skivbolagets, så de tog ett tag och få fram rätt saker, säger han och fortsätter:

– Det har helt enkelt tagit sin lilla tid och så är det nog för många, för att få rätt sound och alla andra bitar rätt.

I höst släpper han en EP med svenska låtar, vilket artisten ser fram emot. Men han ska även ta sig igenom sista året på gymnasiet, som han går på i Tällberg i Dalarna.

– Jag går sista året på gymnasiet så jag har inte haft så bråttom så med musiken. Jag skulle spelat i en del spelningar i sommar men de ställdes in.

Hur har det gått i skolan? 

– Jag är världens nörd, så jag har inte legat efter med något faktiskt trots Idol.

Friare nu

Nu när Idol är igång på tv men en ny säsong känner han en del blandade känslor. Han känner både en slags avund, samtidigt som han känner att han nu lättare kan bryta sig loss från Idol-stämplen.

– Det är en märklig känsla, att det börjar om igen. Lite som att jag är det äldsta syskonet och nu så  får mamma och pappa ett till barn.

Känns det lite som att de nya idolerna tar rampljuset från dig? 

– Ja, lite så. Men det är även kul att lämna Idol någonstans med. Jag har liksom varit kvar i Idol-världen fast de tog slut för länge sen. Nu när de kommer att fokusera på nya talanger känner jag mig på något sätt lite friare, säger han.

Tackade nej till TV4

Han berättare vidare att han har en del grejer på g, som han inte kan berätta allt om.

– Jag har en del hemlisar på g, som jag inte kan säga. Men jag kan säga att jag fick förfrågan av Let’s dance häromdagen som jag tackade nej till, säger han.

Har du någon kontakt med de andra Idol-deltagarna från din säsong?

– Jag och Freddy snackar mycket och jag hänger en del med Hampus för han bor med i Dalarna. Sen har vi alla idoler en gemensam snapchatgrup, där skickas det en del skit, säger han.  

FOTO: Mattias Hansson/TT/Ola Axman/TT

LÄS OCKSÅ: Tusse Chiza om nya singeln och stödet från Molly Sandén

LÄS OCKSÅ: Tusse Chiza är vinnaren av Idol 2019

FRÅN FÖRSTASIDAN