TRENDAR JUST NU!Exklusivt på HäntMästarnas Mästare 2024Kändisintervjuer du vill seMasked singerRobinsonSonja Livbom

Astrid Risberg om tuffa tiden efter Idol

26 okt, 2020 

Astrid Risberg var under sin Idol-resa öppen med hur hon kämpade mot psykisk ohälsa.
Nu berättar hon hur hon mår idag och hur tv-programmet påverkade hennes mående.
– Under programmet var det så sjukt mycket påfrestningar för mig, säger hon till Hänt.

Annons
Intervju med Idol-NiklasBrand logo
Intervju med Idol-Niklas

Astrid Risberg var en av de mest populära deltagarna i Idol 2019 och slutade på en femte plats.

Nu gör Astrid en comeback men nu har hon valt att kalla sig för artistnamnet Roach som betyder kackerlacka på engelska. EP:n GOD COMPLEX är enligt Astrid själv det bästa hon skapat hittills – trots att hon skapar och spelar in allt på sin mobiltelefon.

– Jag försökte fånga ett mer organiskt ljud och ett större djup på den här EP:n och samtidigt få variation på låtarna. Jag tror det finns en låt för alla på den här EP:n. Min personliga favorit är BLACK WIDOW som jag skrev om och till min mamma. Jag är sjukt stolt över den här EP:n. Siktar på att släppa album nästa gång, säger hon till Hänt.

Under sin tid i rutan lyckades hon golva båda juryn och tittarna vid flera tillfällen. I intervjuer var hon väldigt öppen med att hon lider av psykisk ohälsa och PMDS, en svårare form av PMS. Nu berättar Astrid hur läget ser ut idag.

Annons

– Det har varit en lång väg av återhämtning efter Idol för mig. Under programmet var det så sjukt mycket påfrestningar för mig och det påverkade min psykiska hälsa mycket. Missförstå mig rätt, det var verkligen värt det och fick jag chansen skulle jag göra om det alla dagar i veckan. Ingenting kunde stoppa mig från att ställa mig på den där scenen varje fredag.

Astrid Risberg.

Efter programmet såg Astrid till att få rätt hjälp.

– Men efter att jag kommit hem tog jag tag i det med hårdhandskarna och började i en behandling för min borderline-diagnos och halvvägs genom den kan jag ärligt talat säga att det redan har förändrat allt till det bättre. Dessutom har jag ju börjat på en självbiografi och skrivandet av den är också väldigt terapeutiskt för mig. Jag förändras och blir en ny, bättre och friskare version av mig själv som jag aldrig trodde att jag eller någon annan skulle få se. Jag är otroligt tacksam.

Annons

Astrids kontakt med de andra idolerna idag

Under Idol verkar flera bli tighta, men Astrid berättar att hon dessvärre tappat kontakten med de som medverkade under samma säsong.

–Tyvärr så har jag glidit ifrån de flesta från mitt år i idol. Jag tror att det delvis har att göra med att vi alla har vårt egna att ta hand om och att tiden inte riktigt finns, men också att jag är något av en enstöring som inte är världens bästa på att keep in touch, inte ens med mina allra närmsta vänner. Men vi följer fortfarande varandra på sociala medier och jag håller koll på hur det går för alla. Alla backar varandra om någon till exempel släpper ny musik.

Vem håller du på bland idolerna i år?

– Jag har diggat Caspar från start, tycker att han har en så sjukt egen vibe och känslan i hans röst är oslagbar. Men alla deltagare det här året sticker ju ut på sina egna sätt vilket jag verkligen älskar att se. Mer mångfald åt folket, säger Astrid.

Annons

Astrid om dejtinglivet

Det går bra nu för artisten med en ny EP – men på kärleksfronten går det segare, berättar hon själv. Men med glimten i ögat ser hon det ur en positiv synvinkel.

– Det är precis sådär bitterljuvt tragiskt som det ska vara för att jag ska kunna producera bra musik. Alla vet att hjärtesorg är den bästa inspirationen för låtskrivande. Om jag någon gång lyckas få ett stabilt kärleksliv så kan ni räkna med att jag är färdig som artist.

FOTO: Miranda Fredriksson

Annons