Deltagarna varnade TV4 – sedan brann hela huset ner: ”Det var en olycka”

Deltagarna varnade TV4 – sedan brann hela huset ner:
Huset i TV4:s "Torpet" brann ner till grunden och deltagarna tvingades fly ut genom lågorna. – Vi fick larm i natt vid 03-04-tiden om fullt utvecklad husbrand, säger räddningstjänsten.
Annons

Det var under inspelningarna av TV4:s ”Torpet”, en fortsättning på ”Farmen”, som det kunde ha slutat i en tragedi. En fotogenlampa glömdes nämligen på över natten och gjorde så att huset brann ner till grunden.

Annons

”Torpet”-deltagarna Robin Johansen, Robert ”Mulle” Dahlgren och Helena Hedqvist, som befann sig i huset vid tillfället för att tävla om att komma tillbaka till ”Farmen”, tvingades fly ut genom lågorna mitt i natten.

– Vi fick larm i natt vid 03-04-tiden om fullt utvecklad husbrand. När vi kommer fram är det tre personer som tagit sig ut från huset, oskadda. Vi fokuserar helt och hållet på släckning för att det inte ska sprida sig vidare till närliggande fastigheter och skog, säger räddningspersonal som var på plats till P4 Jönköping.

Det var deltagaren Robert ”Mulle” Dahlgren som hade ställt en fotogenlampa för nära taket på övervåningen och råkat somna. Värmen gjorde att det tog eld i taket.

– Det var helt enkelt en olycka. Mulle hade glömt en fotogenlampa på, som han hade för att ha lite nattlyse uppe på sitt rum. I början av ”Farmen” var man jättenervös för fotogenlamporna. Nu har man vant sig vid dem och man har nog tappat lite respekt och det är farligt, säger deltagaren Helena Hedqvist till tidningen Expressen.

Deltagaren Robin Johansen var den som vaknade först och skrek åt de andra två, som sov djupt, att ta sig ut ur huset. varnade tidigt TV4 för att Sjöavikens torp saknade brandvarnare och att det kunde vara en fara. Utan hans snabba reaktion kunde branden ha slutat i en dödstragedi.

– När jag kom till ”Torpet” så var det ingen brandvarnare alls. Det var någonting jag var på produktionen om och då fixade de det. Problemet var att den var placerad på första våningen och branden startade på andra. Vi sov på första våningen. Men när Mulle kom till ”Torpet” så var det fullt i alla sängar så han tog sovrummet där uppe och där var det ingen brandvarnare, säger han till Expressen och fortsätter allvarligt:

Annons

– När man ser bilder och filmsnuttar så tänker man på vilken tur man hade. Det är helt otroligt, mina barn hade kunnat vara utan sin pappa i dag.

Anders Edholm, pressansvarig för programmet på TV4, berättar att ärendet bedöms som en olycka.

– Det är ett försäkringsärende nu. Vi får se vad som kommer hända med byggnaden och platsen. Det skedde en teknisk utredning från brandkår och polis. Det bedöms som en olycka, säger han till Expressen.

Robert ”Mulle” Dahlgren hyllar Robin Johansens snabba agerande i situationen och menar att han kunde ha dött om inte deltagaren hade väckt honom.

– Det går mycket runt i huvudet. Hade inte Robin vaknat, då hade jag säkert inte vaknat heller för det var så rökfyllt. Jag hade nog fortsatt sova. Det finns någon där uppe som kanske inte vill ha upp mig just nu. Robin är en hjälte, säger han till tidningen.

Foto: TV4

Dela på:
Annons
Laddar