kroppsideal

Zoë fick grått hår som 9-åring – nu hyllas hon för modiga draget

Zoë Miolla fick sitt första gråa hårstrå som 9-åring – nu är hon helt gråhårig.

FOTO: SWNS
Hon hittade sitt första gråa hårstrå som nioåring.
Under tonåren skämdes Zoë Miolla, 25, för sin silverfärgade kalufs – nu har hon i stället valt att omfamna sin naturliga hårfärg.
– Jag älskar det nu, säger hon.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Åldern är bara en siffra – 76-åringen dansar loss på nattklubben
0:31

Efter reklamen: Åldern är bara en siffra – 76-åringen dansar loss på nattklubben

(0:31)

Slå på ljud

De flesta gör vad som helst för att slippa bli gråhåriga. De åldrade stråna rycks bort och rötterna färgas. Men till slut blir det lönlöst – när merparten av hårstråna tappar sin ursprungliga kulör.

En som rockar sin naturligt åldrade look är Zoë Miolla från West Haven, Connecticut. 90 procent av hennes hår är ”silverfärgat”. Men hon är samtidigt bara 25 år gammal. Hennes pappa Ralph Miolla, 52, hittade ett grått hårstrå på dotterns huvud redan när hon var nio år.

Zoë och hennes pappa Ralph.

Zoë och hennes pappa Ralph.

FOTO: SWNS

– Jag minns det mycket väl. Min pappa hittade ett grått hårstrå och han blev helt galen. Han sa: ”Vad fan är det som händer?”, berättar Zoë för Yahoo News.

Började skämmas när hon blev tonåring

Hennes genetiska avvikelse ligger onekligen i släkten. Pappan Ralph visade nämligen tecken på gråhårighet när han var tolv. Farmodern Annie Hogan, 72, var bara 14 när hon fick sitt första gråa strå.

– Min pappa påminde mig alltid om att det är så vackert med silvrigt hår. Han fick sitt första gråa hårstrå som 12-åring och var nästan helt grå när han var i yngre 20-årsåldern. Jag tyckte alltid att han hade det vackraste håret. Och jag var stolt över mitt hår redan i tidig ålder, säger Zoë.

När Zoë började gå på konstskola som 18-åring valde hon att sluta färga sitt hår. Hon lät det vara naturligt.

När Zoë började gå på konstskola som 18-åring valde hon att sluta färga sitt hår. Hon lät det vara naturligt.

FOTO: SWNS

Men i tonåren tyckte hon att det blev jobbigt när fler och fler började ställa frågor om hennes hårfärg. När hon var tolv år var tio procent av hjässan täckt av grått hår. Hon kände en osäkerhet över sitt unika utseende och ville egentligen bara smälta in. Några i klassen kallade henne för ”farmor” på grund av hennes hårfärg.

Under de efterföljande sex åren hjälpte Zoës mamma April, 51, henne att färga håret. Men när hon började på konstskola som 18-åring valde hon att släppa sina naturligt silverfärgade lockar fria.

Folk som träffar henne för första gången tror oftast att hon färgat håret – de blir chockade när Zoë berättar att det är hennes naturliga färg.

Folk som träffar henne för första gången tror oftast att hon färgat håret – de blir chockade när Zoë berättar att det är hennes naturliga färg.

FOTO: SWNS

– Folk är inte vana att se unga människor med grått hår. Några av mina vänner har ett par gråa strån och tack vare mig är de inte längre rädda eller generade över det, säger Zoë.

Zoë och pojkvännen är ”eld och is”

Hon träffade sin pojkvän Matt Griffin, 32, på ett Halloween-party. Hon berättar att han först inte förstod att det inte var hennes riktiga hårfärg.

– En del av honom trodde att det tillhörde min utklädnad till festen. Men han lade definitivt märke till det. Vi pratade en hel del om våra naturliga hårfärger, säger hon och syftar på att pojkvännen är rödhårig.

Zoë med den sju år äldre pojkvännen Matt.

Zoë med den sju år äldre pojkvännen Matt.

FOTO: SWNS

De brukar även skoja om att de är ”eld och is” på grund av deras hår.

– Jag kan inte bli mer stolt över mitt hår nu. Jag har inte alltid uppskattat det eller känt mig så självsäker. Men nu ser jag det definitivt som en tillgång. Jag älskar det nu”, säger hon.

FOTO: SWNS

FRÅN FÖRSTASIDAN