invasionen av ukraina

Zelenskyjs rådgivare: Jas Gripenplan från Sverige på väg till Ukraina

Ukrainas försvarsministers tweet och Volodymyr Zelenskyj

FOTO: TT/Twitter
Kan en subtil tweet från Ukrainas försvarsminister avslöja det stora som är på gång?
Enligt president Zelenskyjs rådgivare Ihor Zhovkva förhandlar Sverige om att skänka Jas-plan till Ukraina.
– Ni vill att Ukraina vinner. Vi vill att Ukraina vinner, säger han i en intervju med TV4 Nyheterna.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Ulf Kristersson (M): ”Det värsta sedan andra världskriget”
1:11

Efter reklamen: Ulf Kristersson (M): ”Det värsta sedan andra världskriget”

(1:11)

Slå på ljud

På onsdagen offentliggjordes vilka länder som skickar stridsvagnar till Ukraina i ett stort stödpaket – såväl USA, Storbritannien och Sveriges grannländer Norge, Danmark och Finland skänker flera stridsfordon, men inte Sverige.

”Ni vill att Ukraina vinner...”

Nu ger Ukrainas president Volodymyr Zelenskyjs rådgivare Ihor Zhovkva en möjlig förklaring. Han antyder nämligen att Sverige och Ukraina förhandlar om att Sverige ska skänka stridsflygplan av typen Jas 39 Gripen till det krigsdrabbade landet.

Volodymyr Zelenskyj och Ihor Zhovkva.

Ihor Zhovkva på en möte med Volodymyr Zelenskyj den 19 januari.

FOTO: Ukraine Presidency/Ukraine Presi

– Vi behöver dem. Ni har ett överskott som ni är redo att ge till Ukraina. Ni vill att Ukraina vinner. Vi vill att Ukraina vinner. Så ta dessa enkla steg, var modiga och snabba, säger Ihor Zhovkva i en intervju med TV4 Nyheterna.

Subtila tecknet på svensk hjälp

Härom dagen hintade Ukrainas försvarsminister Oleksiy Reznikov om det på Twitter. Han twittrade nämligen en bild på en grip vilket kan ses som ett tecken på att svenska Jas Gripenplan är på väg till Ukraina.

TV4:s utrikesreporter Johan Fredriksson säger att det skulle ses som mindre provokativt om Sverige skickar stridsflygplan till Ukraina än om USA gör det, vilket är det andra alternativet. Men vad skulle det betyda för Sveriges säkerhetsläge om vi lägger oss i kriget och skänker stridsflygplan till Ukraina?

Johan Fredriksson, utrikesreporter på TV4.

Johan Fredriksson, utrikesreporter på TV4 säger att USA och Storbritannien kommer att skydda Sverige om vi väljer att skicka stridsflygplan till Ukraina

FOTO: TV4

– Om det sker kommer det ske med garantier från Storbritannien och USA framför allt, där de väljer att skydda det svenska luftrummet, vilket redan sker på sätt och vis säger Fredriksson.

Men det finns också ett tredje alternativ enligt Fredriksson.

– Sverige har också 14 plan i Tjeckien. De hyr 14 Jas-plan av Sverige och de har tidigare varit väldigt tillmötesgående att velat bidra till det Ukraina försvaret så det kan hända att det finns en lösning med de Tjeckiska Jas-planen, säger han.

FOTO: TT/TV4/Twitter

FRÅN FÖRSTASIDAN