Vladimir Putins bästa vän Viktor gripen – efter oförlåtliga draget

Vladimir Putin och Viktor Medvedchuck

Vladimir Putins bästa vän Viktor är gripen.
Nu avslöjas mångmiljardärens okända relation till ryska presidenten.
0:50

Efter reklamen: Alla i skyddsbunkern blir tysta när flickan börjar sjunga

(0:50)

Under tisdagen publicerade Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj en bild på den ukrainske oligarken Viktor Medvedchuk på Telegram. Vid gripandet var han klädd i ukrainska militärkläder.

”En speciell operation genomfördes tack vare SBU (förkortning för Ukrainas säkerhetstjänst reds anm.). Bra gjort! Detaljer kommer senare”, skrev Volodymyr Zelenskyj till bilden.

Ukrainas säkerhetstjänst gick också ut på Facebook och bekräftade att den pro-ryska oppositionsledaren gripits med handfängsel.

Viktor Medvedchuk

Viktor Medvedchuk greps under tisdagen efter att ha varit på flykt sedan februari.

Presidential Office telegram channel HANDOUT

Misstänkt för förräderi

”Till alla pro-ryska förrädare och agenter inom den ryska underrättelsetjänsten: kom ihåg, era brott har ingen preskriptionstid”, skrev de i inlägget, enligt Reuters.

Viktor Medvedchuck har varit misstänkt för förräderi i drygt ett år. Han har varit efterlyst sedan i februari, då han flydde sin husarrest.

Den ukrainske oligarken uppges stå Vladimir Putin, 69, extremt nära och ska ha varit en lojal vän de senaste 20 åren.

Viktor Medvedchuk och Vladimir Putin

Viktor Medvedchuk i samtal med nära vännen Vladimir Putin.

TT

Viktors relation till Vladimir Putin

Enligt Washington Post är Vladimir Putin gudfar till Viktor Medvedchucks dotter Daria. Han ska flertalet gånger ha besökt den ryska presidenten i både Moskva och Sotji. De ska även ha semestrat ihop och gått på Formel 1 tillsammans.

Viktor Medvedchuck är också snorrik och enligt Forbes har han en förmögenhet på närmare sex miljarder kronor. Han beskrivs som en av Putins närmast allierade i Ukraina och ska ha använt ukrainska armékläder för att smälta in under flykten.

Oväntade straffet mot Putins döttrar – stenhårda kravet på familjen

Larysa Cherednyenko, Viktor Medvedchucks advokat, nekar till anklagelserna om förräderi och säger att oligarken tvingats fly efter att ha blivit hotad nationalistiska grupper.

– I samband med fara för liv och behovet av att säkerställa hans skydd evakuerades Viktor Medvedchuk till en säker plats i Kiev, sa han i februari, enligt Reuters.

Viktor Medvedchuk

Viktor Medvedchuk är snortät och har förmögenhet på närmare sex miljarder kronor, enligt Forbes.

TASS

Kan bytas ut mot ukrainska fångar

Vad som kommer hända med Viktord Medvedchuck är oklart. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har sagt att man kan tänka sig ett utbyte om Ryssland släpper ukrainska fångar.

– Det är viktigt för våra säkerhetsstyrkor och militära styrkor att överväga den möjligheten, säger han enligt Sky News.

LÄS OCKSÅ: Putins hemliga familj gömd i fjällstuga

LÄS OCKSÅ: Svenska psykiatrikern: Här är Putins tre diagnoser

Foto: Presidential Office telegram channel HANDOUT, TT, TASS

SENASTE NYTT!