Zelenskyj: Smärtsamt slag om Donbass

Zelenskyj: Smärtsamt slag om Donbass

Ukrainsk militär avfyrar raketer mot ryska styrkor i Charkivprovinsen. Arkivbild.

Vadim Ghirda/AP/TT
Fortsatta strider pågår i Donbass och särskilt vid staden Bachmut. Slaget är "smärtsamt och svårt" enligt Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.
Tyskland varnar för "konsekvenser" om Kina skickar vapen till Ryssland.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Slaget om Donbass som just nu pågår är ett av de hårdaste som utkämpats hittills i kriget, säger Zelenskyj i sitt dagliga tal på söndagen. Han vänder sig sedan direkt till de ukrainska styrkor som försöker att stoppa och slå tillbaka den ryska invasionsarmén:

– Jag skulle speciellt vilja hylla det mod och den styrka och motståndskraft som soldaterna i Donbass visar.

Utvecklingen i Ukraina har samtidigt diskuterats när Tysklands förbundskansler Olaf Scholz har besökt bland andra USA:s president Joe Biden i Vita huset. Efter samtalen i Washington DC gav den socialdemokratiske förbundskanslern en intervju med det amerikanska mediebolaget CNN.

Scholz varnade för "konsekvenser" om Kina skickar vapen till Ryssland, avsedda för kriget i Ukraina.

– Vi är i ett läge där vi gör det klart att det (en export) inte bör ske, och jag är relativt säker på att vi kommer att vi kommer att vara framgångsrika i vår begäran, men det är något vi måste bevaka noga, sade Scholz i intervjun som sändes på söndagen.

Scholz undvek att svara på vilka konsekvenser det skulle kunna handla om. På direkta frågor om eventuella sanktioner svarade han inte, varken i CNN-intervjun eller tillfrågad av tyska medier senare på söndagen.

FRÅN FÖRSTASIDAN