Xis nya toppnamn anklagar USA för förtryck

Xis nya toppnamn anklagar USA för förtryck

Li Qiang är Kinas nye premiärminister.

Mark Schiefelbein/AP/TT
Kinas nytillsatte premiärminister Li Qiang anklagar USA för att förtrycka hans land.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

– Kina och USA bör samarbeta, måste samarbeta. När Kina och USA arbetar tillsammans kan vi uppnå mycket, säger han under en presskonferens i Peking, i samband med att den årliga så kallade folkkongressen avslutades.

– Att försöka begränsa och förtrycka är inte till någons fördel.

Li är sedan länge en av president Xi Jinpings nära allierade och en i raden av Xi-lojala politiker som har tagit plats i Kinas toppskikt. Vid folkkongressen – ett slags årsstämma för Kinas partistyrda lagstiftande församling – valdes Xi formellt om för en tredje mandatperiod och stärkte ytterligare sin makt.

Kina bör sträva efter att reformera det globala samarbetet och driva globala säkerhetsfrågor, sade president Xi i ett anförande vid kongressen, och tillade att det skulle ge "positiv energi till världsfreden och utvecklingen".

Enligt presidenten genomgår Kina en "nationell förnyelse" där enpartistaten tar en ledande roll i globala frågor. I den känsliga Taiwan-frågan, en av flera frågor som gör relationen till USA ansträngd, framhärdar Xi att en "nationell återförening" är av högsta vikt. Kina anser att demokratiska Taiwan är en del av Kina och har svurit att en dag ta kontroll över det, med våld om så krävs.

Vid sidan av Ukrainakriget har Kina sagt sig vilja mäkla fred, utan att fördöma Rysslands lagvidriga invasion.

FRÅN FÖRSTASIDAN