Venedigs kanaler torkar – regnbrist slår hårt

Venedigs kanaler torkar – regnbrist slår hårt

Gondoler strandade under lågvatten i Venedig den 18 februari.

Luigi Costantini/AP/TT
Övertäckta gondoler ligger strandade på grå lera. Veckor av torrt vinterväder har tömt Venedigs berömda kanaler på vatten och lämnat kvar en föga inbjudande sörja.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Nu stiger oron för ännu en svår torka i Italien efter förra årets ovanligt svåra värmebölja och brist på regn, som ledde till att nödläge utfärdades i fem nordliga regioner. I år har det snöat hälften så mycket som det brukar i Alperna, enligt forskare och miljöorganisationer, rapporterar The Guardian.

I Venedig – en stad så gott som fullständigt byggd på vatten – är översvämningar vanligen det största hotet. Nu innebär regnbristen att gondoler, vattentaxis och ambulanser har svårt att ta sig fram i flera av stadens kanaler. Problemet blir särskilt akut under lågvatten.

Nödläget uppges bero på en kombination av en rad olyckliga omständigheter: bristen på regnvatten, högtryck, fullmåne och havsströmmar. Italiens sjöar och floder lider av allvarlig brist på vatten, enligt den italienska miljöorganisationen Legambiente, särskilt i landets norra delar.

Po, Italiens längsta flod som löper från Alperna i nordväst till Adriatiska havet i öster, har enligt organisationen just nu 60 procent mindre vatten än normalt. Även i Gardasjön är vattenmängden nere på rekordlåga nivåer.

Torkan som slog mot Italien under sommaren 2022 var den värsta på 70 år. Nu fruktar befolkningen en liknande katastrof.

FRÅN FÖRSTASIDAN