Växande oro för georgisk ex-president

04 jul, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se.jpg?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
En film där Georgiens ex-president Michail Saakasjvili ser alltmer utmärglad ut sprider oro bland hans anhängare.
Utmärglad och blek. En film på Georgiens fängslade ex-president Michail Saakasjvili sprider oro bland hans anhängare.
Ukraina anklagar de georgiska myndigheterna för att utsätta Saakasjvili, som har ukrainskt medborgarskap, för tortyr.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

På filmen, som visats på flera oberoende tv-kanaler, vittnar en till synes blek och utmärglad Michail Saakasjvili via videolänk i en pågående domstolsförhandling i Tbilisi, enligt tidningen The Guardian. Under vittnesmålet lyfter den tidigare georgiske presidenten vid ett tillfälle på sin skjorta för att visa sina utstickande revben och insjunkna mage.

– En fullständigt oskyldig man hålls fängslad, säger Saakasjvili till rätten på videolänken.

– Jag har inte begått några brott, tillägger han.

Väger 60 kilo

Den georgiske ex-presidenten, som grundade landets ledande oppositionsparti, dömdes 2018 i sin frånvaro till sex års fängelse för "missbruk av ämbetet". Han greps 2021, bara dagar efter att i hemlighet ha återvänt till sitt hemland.

Sedan 2022 befinner sig Michail Saakasjvili på ett sjukhus i Georgien, dit han fördes efter att under 50 dagar ha hungerstrejkat i protest mot vad han själv benämnt ett "politiskt motiverat fängslande".

Annons

Saakasjvili och hans anhängare hävdar att han under sin tid i fängelset förgiftades och nu endast väger runt 60 kilo – vilket motsvarar hälften av hans vikt vid gripandet i oktober 2021, enligt The Guardian.

Ukraina anklagar Georgien för tortyr

Filmen på Michail Saakasjvili, som fråntogs sitt georgiska pass efter att ha blivit ukrainsk medborgare 2018, har också lett till att det redan spända läget mellan Ukraina och Georgien förvärrats.

I ett uttalande på tisdagen kallar det ukrainska utrikesdepartementet behandlingen av ex-presidenten för "oacceptabel", enligt nyhetsbyrån AFP.

"De georgiska myndigheterna måste sluta tortera denne ukrainske medborgare" heter det i uttalandet.

Den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj har också uppmanat Georgiens ambassadör att lämna Ukraina för att i hemlandet "försöka rädda" den fängslade Saakasjvili.

Organisationen Europarådet har sedan tidigare krävt att Michail Saakasjvili släpps fri – och människorättsorganisationen Amnesty klassar hans ärende som "uppenbar politisk hämnd".

Annons