Tyskt toppbesök i Vita huset om Ukraina

Tyskt toppbesök i Vita huset om Ukraina

Tysklands förbundskansler och USA:s president Joe Biden i Vita huset.

Susan Walsh/AP/TT
Tysklands förbundskansler Olaf Scholz är på blixtvisit hos USA:s president Joe Biden i Vita huset.
Arbetsmötet gäller utvecklingen i Ukraina och hålls samtidigt som USA lovar att skicka ammunition för över fyra miljarder kronor till ukrainsk militär.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

De två ledarna visade upp sig för en traditionell bild tillsammans, vilket sågs som tillräckligt för att visa den enighet som råder om fortsatt stöd för Ukraina.

Ingen presskonferens var planerad i samband med mötet. Till det lilla pressuppbåd som mötte de två vid fototillfället konstaterade Biden att senast de två var på tu man hand "så mobiliserade Ryssland styrkor vid Ukrainas gräns".

Det var i februari 2022.

Nu, ett år senare, sade Scholz:

– Vi kommer att fortsätta att stödja Ukraina så länge som det varar och så länge som det behövs.

USA:s regering meddelade också att justitieminister Merrick Garland rest till Lviv i västra Ukraina för en konferens om internationell rätt och möjligheten att kunna ställa Ryssland till svars för misstänkta krigsbrott i Ukraina.

Kreml varnar

I Kreml i Moskva varnade president Vladimir Putins talesperson Dmitrij Peskov västmakter, och då speciellt Tyskland, att skicka vapen till Ukraina.

– Det är uppenbart att (vapenstödet) förlänger konflikten och att det kommer få tragiska konsekvenser för det ukrainska folket, sade Peskov strax innan mötet i Washington DC inleddes.

Men från USA:s utrikesdepartement kom samtidigt besked om ett nytt, stort militärt stödpaket till Ukraina, främst bestående av ammunition.

Stödet är på 400 miljoner dollar, motsvarande omkring 4,2 miljarder kronor.

I leveransen ingår ammunition till raketartillerisystemet Himars och till USA-tillverkade artilleripjäser.

USA skickar även provisoriska broar som tillåter möjligheter att ta sig över floder och andra vattendrag, meddelar USA:s utrikesdepartement.

Nyttjar vapen effektivt

"Ukraina använder materielen effektivt för att försvara sig", skriver amerikanska UD och lägger till att ammunition till de levererade stridsfordonen av typ Bradley ingår paketet.

Samtidigt pågår utbildning av ukrainsk militär på de olika nya vapensystem som levererats från flera västländer, medan USA förbereder utbildningsstöd för omfattande militära insatser, rapporterar AFP.

FRÅN FÖRSTASIDAN