TRENDAR JUST NU!Hänt ExklusivtFarmen 2024Mästarnas Mästare 2024Kändisintervjuer du vill seMasked singerRobinson

Slovakiens premiärminister avgår

07 maj, 2023 
https://image.hant.se/image-9118290?imageId=9118290&width=1320&height=689
TT Nyheter
Slovakiens premiärminister Eduard Heger talar vid en presskonferens tillsammans med Moldaviens president Maia Sandu och Ukrainas dito Volodymyr Zelenskyj i mars. Arkivbild.
Slovakiens övergångsregering avgår. Det meddelar landets konservativa premiärminister Eduard Heger, som på söndagen lämnade in sin avskedsansökan.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Beskedet kommer mot bakgrund av en politisk kris som utlöstes i december i fjol, då oppositionen med knapp majoritet avsatte Hegers koalitionsregering genom en misstroendeomröstning i parlamentet.

Heger har sedan dess lett en övergångsregering som styrt landet i väntan på valet den 30 september. I veckan fördjupades emellertid krisen när jordbruksminister Samuel Vlcan tillkännagav sin avgång. Detta sedan det uppdagats att Vlcans företag fått ett statligt bidrag på motsvarande drygt 15 miljoner kronor.

Under fredagen meddelade utrikesminister Rastislav Kacer att även han hade för avsikt att lämna regeringen, dock utan att uppge varför.

– Jag lämnar det till presidenten att försöka lotsa Slovakien fram till fria och demokratiska val med en övergångsregering, sade Heger på söndagen inför ett samlat pressuppbåd.

Den 46-årige partiledaren för det konservativa partiet Vanligt folk, har lett landet sedan den 1 april 2021.

Annons