Selfies och kritik när Biden kom till Belfast

Selfies och kritik när Biden kom till Belfast

USA:s president Joe Biden tar en selfie med inbjudna gäster på Ulster University i Belfast.

Patrick Semansky/AP/TT
Joe Biden kom, sågs och manade till enighet. Men USA:s president stannade inte ens ett dygn i Nordirland och hann att anklagas för att "hata Storbritannien".

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Paraplyerna i det grådaskiga Belfast skymde nästan sikten för alla nyfikna, men uppståndelsen var stor i och runt hela Ulster University när Joe Biden var på kort besök på onsdagen.

Lokala politiker stod på rad för att få skaka hand och kanske få byta några få ord, allmänheten stod ännu längre bort, med hopp om att möjligen få en glimt av USA:s president.

Biden, som landade i Nordirland sent på tisdagen, är på den irländska ön för att delta i högtidlighållandet av att det har gått 25 år sedan det så viktiga långfredagsavtalet skrevs under.

Han träffar politiker i såväl Belfast som Dublin och ska besöka den lilla stad i Irland varifrån hans anfäder en gång utvandrade till USA, innan han själv på fredag åker hem.

"Upp till er, inte mig"

På Ulster University höll han ett väl avvägt tal, där han tydligt aktade sig för att gå för djupt in i dagens politiska kris i Nordirland, där unionistpartiet DUP sedan flera månader bojkottar allt arbete i det regionala parlamentet Stormont.

– Jag tror på de demokratiska krafterna, de skapades med långfredagsavtalet och är än i dag helt nödvändiga för Nordirlands framtid. Men vilka beslut som måste fattas är upp till er, inte mig, sade han.

Vita huset hade redan när Biden var på väg över Atlanten aviserat att ett officiellt möte med ledarna för de fem största lokala partierna inte skulle ses som annat än informellt.

Det gällde även mötet på tu man hand med premiärminister Rishi Sunak. Från brittiskt håll pratades det om ett formellt möte, men Vita huset ville bara kalla träffen för ett informellt samtal över en kopp kaffe.

Att Sunak inte stannade för att lyssna på Bidens tal sågs som ett tecken på visst missnöje, men Nordirlandsminister Chris Heaton-Harris bedyrade att privata skäl låg bakom.

– De två kommer riktigt bra överens och hade ett bra samtal. Förhållandet är bra, sade han enligt BBC.

Tvingades dementera

Men Bidens blixtbesök hade redan fått beska kommentarer som kastade en skugga över visiten. Längst gick Arlene Foster, tidigare DUP-topp och försteminister i Nordirland, som sade att Biden "hatar Storbritannien, det råder det ingen tvekan om".

Till slut fick Amanda Sloat, som ingår i USA:s nationella säkerhetsråd, gå ut och dementera att Biden skulle hysa agg mot britterna.

– Presidenten har under hela sin politiska karriär varit mycket engagerad i Nordirlandsfrågan och fredsprocessen, säger hon enligt The Times och försvarar beslutet att stanna tre dygn i Irland.

– President Biden är självklart stolt över sina irländska rötter.

Bara ett par timmar senare landade Biden i Dublin, där han möttes av premiärminister Leo Varadkar under nya paraplyer.

FRÅN FÖRSTASIDAN