Putin om Wagnerupproret: "Ett slag mot Ryssland"

24 jun, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se.jpg?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Wagnerstyrkor har intagit det militära högkvarteret i den ryska staden Rostov-na-Donu, enligt den paramilitära gruppens ledare Jevgenij Prigozjin.
Paramilitära Wagnergruppens hotar att vända vapnen mot Ryssland. "Internt förräderi", replikerar president Vladimir Putin.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

– Vi kommer att försvara vår stat från förräderi inifrån, säger president Vladimir Putin i ett tv-sänt tal där han kommenterar Wagnerledaren Jevgenij Prigozjins uppror.

I talet vänder sig presidenten direkt till Wagnergruppens soldater som han säger har "lurats att delta i ett väpnat uppror".

– Begå inte ett ödesdigert och tragiskt, unikt, misstag. Gör det enda rätta, att sluta delta i kriminella handlingar.

För de ansvariga bakom hade presidenten däremot inga försonande ord. Utan att nämna Prigozjin vid namn lovade Putin att ta i med hårdhandskarna.

– De som planerade och organiserade ett väpnat uppror, som drog vapen mot sina vapenbröder, förrådde Ryssland. Och de kommer att få svara för det.

Tagit stad 50 mil från Moskva

Det senaste dygnets utveckling har varit dramatiskt i Ryssland.

Wagnerstyrkor har tagit sig in i det militära högkvarteret i den ryska staden Rostov-na-Donu och tagit kontrollen över stadens centrala delar, uppger den ryska paramilitära gruppens ledare Jevgenij Prigozjin.

Annons

– Vi är inne i högkvarteret, klockan är 7.30, säger han i en video på Telegram.

Wagnergruppen uppger även att den intagit staden Voronezj, 50 mil söder om Moskva samt skjutit ned en rysk militärhelikopter.

Prigozjin anklagar det ryska försvarsdepartementet för att medvetet ha beskjutit Wagnersoldater stationerade i Ukraina.

– De har genomfört robotattacker mot våra bakre linjer, sade en rasande Jevgenij Prigozjin i en av flera ursinniga ljudinspelningar som publicerades på kvällen.

– Wagners befälhavarråd har fattat ett beslut, att ondskan hos det landets militärledning måste stoppas.

Utlovar hämnd

Enligt Prigozjin – som beskyller försvarsminister Sergej Sjojgu för att ligga bakom attackerna – har ett "enormt" antal av Wagners soldater dödats.

Wagnerledaren kräver att Sjogju och generalstabschefen Valerij Gerasimov ska bege sig till Rostov för att möta honom. Annars väntar hämnd för attackerna.

Annons

– Vi är redo att dö allihop. Alla 25 000, och sedan 25 000 till, säger Prigozjin

Han uppmanar alla ryssar att stödja kampen mot landets militärledning, men tillägger att det "inte är en militärkupp".

Rysslands försvarsdepartement har tillbakavisat anklagelserna om attacker mot Wagners styrkor.

"Väpnat uppror"

Den ryska säkerhetstjänsten FSB har inlett en brottsutredning mot Prigozjin för uppmaning till väpnat uppror, enligt den statliga nyhetsbyrån Tass.

"Prigozjins uttalanden och handlingar utgör i praktiken uppmaningar till en väpnad inbördeskonflikt på ryskt territorium och ett hugg i ryggen på ryska militärer", uppger FSB i ett uttalande.

Wagnersoldater uppmanas av FSB att gripa sin ledare. Den ryska militärledningen utlovar samtidigt straffrihet för soldater som överger Wagner och i stället ansluter sig till den nationella armén.

"Ni har lurats att delta i Prigozjins brottsliga verksamhet och i ett väpnat uppror", skriver militärledningen i ett uttalande.

Annons

Stärkt säkerhet i Moskva

President Vladimir Putin informeras löpande om händelseutvecklingen, enligt Kreml.

Säkerheten har stärkts runt om i Moskva och det ryska nationalgardets specialenheter har satts i full beredskap i den ryska huvudstaden.

Motorvägen M4 som förbinder Moskva med Rysslands södra regioner har dessutom stängts av, vid gränsen mellan länen Lipetsk och Voronezj.

"Badar i blod"

Wagnergruppen strider på uppdrag av Kreml och parallellt med Rysslands reguljära armé. Men från att ha varit en av Putins viktigaste allierade har Prigozjin gått till att bli allt mer kritisk mot Kreml och den ryska militärledningen.

Under fredagen gick Prigozjin till angrepp mot Putins beskrivning av den ukrainska motoffensiven.

– Vi badar i blod. Det kommer inga reservister. Det som de berättar för oss är djupt vilseledande, sade han.

Annons